Site Overlay

Автентична баница с мая и сирене – Рецепта

“Изпитана и запазена рецепта за баница със сирене и мая – определено трябва да си я запишете”

Начин на приготвяне:

В купа налейте топлата вода, добавете солта, захарта и натрошената мая, бъркате с лъжица, докато се разтворят. Започнете да добавяте от пресятото прашно при непрекъснато бъркане. Когато стане невъзможно да се бърка с лъжица, замесете с ръце меко тесто.

Намажете купата с малко олио, поставете тестото и го завийте със стреч фолио, оставете така за 30 минути да почине.

Разделете втасалото тесто на 4 равни части, оформени на топки. Намажете топките с малко олио и оставете за 10 минути да се отпусне тестото.

Намажете тавата с малко от мекото масло, с намаслени ръце разтеглете всяка топка на тънка кора с диаметър 30 см. Мажете корите с част от мекото масло и поръсвате с натрошено сирене (което предварително сте разделили на 3 части) и ги редите една върху друга.

Най-горната кора не мажете с масло и не поръсвате сирене.

Съберете краищата на така оформената баница към средата на тавата, обърнете баницата, така че долната кора да е отгоре а събраните краища отдолу – на дъното на тавата. Отново с намаслени ръце и като натискате към дъното на тавата, разстелете баницата равномерно по цялото и дъно.

Намажете баницата с останалото масло и оставете за кратко, докато нагрее фурната.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до приятна кафява коричка за около 40 минути.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *