Site Overlay

Автентична казанлъшка Пенерлия – Рецепта

“Автентична казанлъшка Пенерлия – за ценителите на вкусното и родното “

Начин на приготвяне:

Смесете затопленото прясно мляко със захарта, натрошете маята и разбъркайте, докато се разтвори, оставете настрани за 10 минути да шупне.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.

Отделно, чукнете яйцата и прибавете киселото мляко и олиото, разбъркате. Сипете сместа в кладенчето при брашното и добавете шупналата мая.

В началото бъркайте с лъжица, докато е възможно, а после с ръце замесете меко тесто.

Върху набрашнен плот, разточете правоъгълна кора с дебелина 0.5 см, намажете я обилно с разтопено масло. Разпределете равномерно предварително приготвената плънка от разбитите яйца и натрошеното сирене.

Навийте кората на руло, и нарежете рулото на парчета с ширина 4 см.

Намажете с малко от мазнината тава с диаметър 28 см, всяко нарязано парче, потапяте в брашно (да се запечата) от едната страна и ги редите в тавата на разстояние едно от друго (те се надуват, като втасат).

Оставете традиционния тутманик, така оформената Пенерлия да втаса за един час. Разпределете отгоре останалото масло, равномерно и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 30-35 минути, до златисто кафяв цвят.

Извадете готовата казанлъшка Пеперлия от фурната и поръсете с малко студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете така, да се задуши за 10 минути преди сервиране.

Страхотна автентична рецепта за тутманик!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *