Site Overlay

Айсбан (Eisbein) – Джолан по баварски – Рецепта

“Трепетно очакваме, когато ще дойде време да разрежем джолана по баварски – изглежда толкова апетитно”

Начин на приготвяне:

Джоланът се измива хубаво под течаща студена вода. Подсушава се и с помощта на остър нож се правят спираловидни разрези по кожата на джолана.

Чесънът се накълцва на ситно и се заделя настрани.

Ябълките, без да се белят, се нарязват на едри парчета – половинки или четвъртинки, като пирончетата карамфил се забиват в парчетата от ябълката.

Лукът се нарязва на едри парчета.

Използваме подходящ съд с капак (в моя случай гювеч), на дъното му поставяме ябълките и едро нарязания лук. Върху тях слагаме джолана, посоляваме обилно с черен пипер, сол, мащерка и скълцания чесън, като поставяме и в разрезите.

Обтриваме хубаво месото с олиото, останалото олио сипваме върху ябълките и лука. Налива се 200 мл топла вода в съда, добавят се дафиновите листа и зърната черен пипер. Накрая джоланът по немски се поръсва със зърната кимион. Желателно е джоланът да стои изправен в съда, за да хване равномерна коричка.

Съдът се затваря с капак или ако нямате такъв, се покрива с три пласта алуминиево фолио и се слага в долната част на фурната.

Фурната се загрява на 160-170 градуса и ястието се пече около 3 часа. Периодично може да проверявате и ако има нужда, да долеете допълнително топла вода. В моя случай не се наложи, само на няколко пъти обливах с помощта на голяма лъжица джолана с отделилото се сосче.

Джоланът е готов, когато месото е крехко и едва се държи вече на кокала, а кожичката е апетитно златисто-кафява на цвят и хрупкава.

Традиционно джоланът се сервира с задушено кисело зеле, картофи или картофено пюре, туршия или кисели краставички, а също и с много бира и серия от наздравици.

Аз направих пюре от печените лук, ябълки и сосчето, поднесох малко от него в бурканче, гарнирах изпечения джолан със салата от ряпа и кисели краставички.

Получи се много вкусен Айсбан – Джолан по баварски, опитайте и вие.

Да ви е сладко!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *