Site Overlay

Ако искаш да си слаб и здрав, давай редовно храна на мозъка!

Спортът е много полезен за здравето, но и за самочувствието ни като цяло. Той е неотменна част, ако искате да отслабнете и да се радвате не перфектно тяло като от кориците на модните списания. Интересен факт е това, че и мисловните дейности като шахмата могат да ни помогнат да изгаряме калориите, като така да губим излишните килограми.

Подобен ефект има и решаването на сложни задачи, като тогава мозъкът на човек изразходва средно около 30-40% повече енергия. Американските учени са стигнали до извода, че именно липсата на умствена дейност е една от причините, поради които все повече млади хора страдат от затлъстяване.

Умствената дейност оказва положителен ефект и за профилактиката на редица болести в напредналата възраст например деменция, Алцхаймер и други. Четенето на книги или дори просто решаването на судоку е изключително полезно за паметта и мисловния процес като цяло.

През 2018 година към част от участниците на шахматния турнир на остров Ман били закрепени специални уреди, които отчитали и следили дейността на сърцето, както и какво е количеството на изразходваната енергия. След края на състезанието и анализирането на данните станали ясно, че играчите на тази умствена игра са изразходили не по-малко калории в сравнение със спортистите или бегачите.

Руският гросмайстор Михаил Антипов е успял да загуби цели 560 кКал по време на изтощителното умствено състезание. Това може да се сравни с бягане на дистанция 8 километра или пък с 1 час плуване. При измерването на сърдечната честота на съперника му Хикару Накамура се забелязало значително покачване до 130 удара, което спомогнала за изгарянето на толкова много килокалории само с умствена дейност.

Абсолютно разрушаване на стереотипите, че умствената дейност не може да помогне при отслабването, е бил двубоят между Анатолий Карпов и Гари Каспаров. По време на световното състезание Карпов е отслабнал с цели 9 килограма. Да, двубоят е продължил близо половин година, но дори и този резултат е наистина впечатляващ.

Френски учени обясняват този феномен със стреса, на който е подложен организмът по време на двубой и състезание. В момент на силна конкуренция и желанието на човек да спечели, пулсът се увеличава значително, както и дишането. Това, от своя страна, оказва пряко влияние на метаболизма на организма.

Доказано е, че мозъкът на възрастен човек харчи около 20% от енергията, която е била произведена от тялото ни, докато при децата тази цифра се повишава до 60%. Логическият извод е, че колкото по-интензивна и активна е умствената дейност, то толкова повече храна е нужна за сивото вещество в мозъка.

Когато се решават различни задачи или се запомня някаква нова информация, тогава съответно се изразходват повече калории. Именно затова мисловните процеси могат да ви помогнат много не само като профилактика от редица заболявания, но и в свалянето на излишните килограми.

При поредното проведено проучване от канадски учени се доказало, че при умствената дейност се увеличава количеството на кръвната захар, като така може да се направи косвена оценка на количеството на самата енергия.

Именно мозъкът е единственият орган в организма, който се храни с различните продукти вследствие на разграждането на глюкозата. По време на самото изследване група доброволци били помолени да решат няколко математически задачи на компютър, да си почиват или да научат някои текст на изуст от художествената литература.

След края на проучването се установило, че групата, извършваща умствена дейност, е изразходила 200-250 ккал повече в сравнение с тези, които са си почивали. При тях е било увеличено нивото на кортизола, като той се активизира при различни стресови ситуации. Учените са на мнение, че подобни емоционални или пък стресови моменти могат да увеличат с 30-40% количеството на изразходваната енергия.

Ако искаш да си слаб и здрав, давай редовно храна на мозъка!

Подобни били и резултатите на студентите, когато учат преди някои изпит. Съответно с наближаването на оценявате, техният мозък изразходвал все повече енергия. Експериментът показал това, че 72 часа преди тестирането те изразходили около 750 kcal, докато в деня на самия изпит – 1000 kcal.

Британските учени са на мнение, че хората, които имат по-бавен мисловен процес в сравнение с тези с по-пъргав ум, изразходват значително повече енергия, когато решават тестове. Има хора, които са на обратното мнение, а именно, че колкото по-съобразителен е даден човек, то съответно е по-голямо количеството на глюкоза. Това, от своя страна, е показател за необходимата енергия за работата на мозъка.

Въпреки тези данни, учените подчертават това, че при възрастните хора ще е доста сложно да се отслабне само с мисловна дейност, тъй като при тях се забавят обменните процеси.

При децата, от друга страна, на възраст 5-6 години е много лесно намаляването на теглото, тъй като в този период от живота си те изразходват голямо количество енергия поради стремителното развитие на интелекта.

С времето обаче и с течение на годините потребността на мозъка от енергия започва да намалява, като това е и една от причините за покачването на килограмите.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *