Site Overlay

Амонячна Сода | Gotvach.bg

Амонячната сода, позната още като амониев карбонат представлява розови, бели, сиви или безцветни кристали, които отделят добре изразен мирис на амоняк. Амонячната сода се получава по синтетичен път, а в хранително-вкусовата промишленост се обозначава като Е 503.

Амонячната сода се разтваря добре във вода, при температура 18-24 градуса започва да се отделя амоняк. В миналото се е получавала от органични азотисти продукти като коса, нокти, рога, чрез дестилация на висока температура.

Днес в промишлени количества Е503 се произвежда при нагряване на смес от амониев хлорид или при взаимодействие на водя с амоняк в условия на бързо охлаждане.

Състав на амонячна сода

Амонячната сода се състои от амониев карбамид, амониев карбонат и амониев хидрогенкарбонат в различни пропорции. Съдържанието на амоняк не трябва да по-малко от 30% и повече от 34%.

Избор и съхранение на амонячна сода

Амонячната сода се продава във всички хранителни магазини, в пакетчета около 10 г. Цената ѝ е ниска – струва стотинки. Съхранява се в сух шкаф, далеч от влага и директна слънчева светлина.

Готвене с амонячна сода

Амонячната сода се използва много често в пекарството за набъбване и бухване на тестени изделия, защото при високата температура на печенето се разпада на газове, които образуват шупли в тестото. Много често амонячната сода се използва за приготвянето на курабийки.

Трябва да се отбележи, че докато се пекат сладките, които са приготвени с амонячна сода, в кухнята се разнася миризма на амоняк, която след печенето изчезва.

Някои хора заменят амонячната сода с бакпулвер, защото не харесват миризмата ѝ. Въпреки това амонячната сода е много мощен набухвател. Сладките, приготвени с нея бухват по-силно, докато онези с бакпулвер са по-плътни.

В кулинарната практика е общоприето, че курабийки се правят с амонячна сода, а кексове – със сода бикарбонат и киселина – бакпулвер, например.

Не трябва да бъркате сода бикарбонат с амонячна сода.

Приложение на амонячна сода

В хранително вкусовата промишленост Е503 намира приложение като заместител на содата и маята в производството на хлебни и сладкарски изделия като торти, бисквити, шоколадови сладкиши, гевреци и др.

Освен това амониевият карбонат се използва във фармацевтичната индустрия за производство на сиропи против кашлица.

Сода

Редица козметични компании включват в състава на декоративната козметика, която произвеждат амониев карбонат, играещ важната роля на стабилизатор на наситеността на цвета.

Много често Е503 намира приложение в производството на вино, а също така се добавя и в състава на пожарогасителите.

Вреди от амонячна сода

Хранителната добавка Е503 се приема за потенциално опасна, защото съществува реална възможност да отделя амоняк. В същото време има мнение, че амонякът и въглеродът при термична обработка на продукта се изпаряват, поради което в готовата продукция остава само водата.

Следователно вредата от амонячна сода не е доказана. Тя вредна и опасна за здравето само в изходното си състояние. Хора, които изпитват индивидуална непоносимост към содата, трябва да се ориентират към друг набухвател – бакпулвер или сода бикарбонат.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *