Site Overlay

Архангелова Задушница е – какво да сложим на трапезата?

На днешния ден – 4 ноември християнският свят отбелязва Архангелова Задушница, явяваща се една от трите най-важни Задушници, които Църквата почита. Тя е известна и като Рангелова Задушница. Характерно за нея е, че се пада винаги в съботата преди празника Архангеловден.

Обичаите, които се изпълняват на днешния ден са като при другите Задушници и са с цел да се почете паметта на покойните ни близки. Миряните почистват гробовете на хората, които са загубили, поднасят цвят, прекадяват с тамян, преливат с вино и палят свещи.

По стар обичай и на Архангелова Задушница християните правят и трапеза в памет на своите покойни роднини. На масата се слагат седем различни блюда, като е важно в менюто да има ястия, които починалият човек е обичал.

На Архангелова Задушница близките на покойника правят и подавка с цел да се опростят греховете на мъртвия и душата му да намери покой. От подавката се раздава както на близки у дома, така и на непознати хора на гробищата.

Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Храната на подавката трябва да включва задължително вино, жито и пита, като хлябът може да е както постен, така и със сирене (в различните краища на България е прието различно). Могат да се добавят плодове, бисквити, вафли, дребни сладки, агнешко месо или някакви храни според личния избор.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *