Site Overlay

Бадемови снежни топки – Рецепта

Начин на приготвяне:

Бадемите се бланшират от предната вечер. За целта се слага вода да заври и когато това стане, се изключва котлонът и се изсипват бадемите във водата.

Засича се точно 1 минута от пускането им, защото ако стоят повече време в горещата вода, ще започнат да омекват и да премине към варене.

Като мине точно 1 минута, бързо се прецеждат през гевгир и се измиват със студена вода.

Изцедените бадеми се разпределят някъде на по-тънък слой и се подсушават леко.

След това трябва на всеки бадем да се премахне люспата. Става много лесно. Трябва само бадемът да се държи с едната ръка, а с другата се стисва от единия край и бадемът излиза от другия. В случай че някой бадем се заинати, само трябва да се цепне леко люспата от едната страна и от другата да се стисне както си е по процес, за да излезе отново по лесен начин бадемът. Възможно е бадемът да изхвърчи нанякъде в стаята и затова е добре да е насочен към дланта на ръката, която го държи.

Така се процедира с всички бланширани бадеми. Накрая се слагат в някакъв съд, който може да бъде покрит, пълни се вода, да ги покрие, и се оставят в хладилника за през нощта.

На другия ден бадемите се изцеждат добре и може отново леко да се подсушат.

В чопър се слагат бадемите и се смилат, докато станат фини парченца.

Тогава се прибавя захарта, бадемовата есенция и ликьорът. Разбърква се с лъжица и се смила допълнително, докато стане гладка паста. Достатъчно гъста, за да може да се оформи като тесто.

Готовата паста е добре да се остави около половин час в хладилника или за малко във фризера, за да стегне леко, преди да се оформят бонбоните.

По желание пастата се разделя на две части и едната се смесва с кокосови стърготини.

От цялата паста се оформят малки топчета, като всяко се овалва в пудра захар. В началото ще изглеждат доста бели от пудрата захар, но доста бързо повечето от нея се поема от влажната паста, затова ако желаете да имат по-снежнобял вид, може да се поръсят или овалят леко отново преди сервиране.

Ако ще се прави глазура, шоколадът се начупва на кубчета и се стопява на водна баня. Когато се свали от котлона, се капва малко олио при шоколада и се разбърква добре.

Бонбоните се поливат с разтопения шоколад и всяка се поръсва с кокосови стърготини. Аз използвах само 1/2 шоколад, който имах, и ми стигна за 8 бонбона от общо 30 получили се.

Трябва бадемовите снежни топки да се държат в хладилник, иначе са доста меки. Може дори и във фризера, само трябва преди сервиране да се извадят няколко минути по-рано да се отпуснат.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *