Site Overlay

Бадемов турон – Рецепта | Gotvach.bg

Начин на приготвяне:

Сметаната и захарта се загряват на умерен котлон при непрекъснато разбъркване, докато заври. Изключва се температурата на котлона и се изсипват бадемите и орехите.

Разбърква се енергично, докато се получи тежка, гъста смес, ядките трябва да поемат изцяло всякаква течност и да се превърнат в тежка гъста маса.

Ако се ползва стандартна малка кейкова форма, е необходимо да се облече изцяло в хартия за печене.

Малко трудно се получава, защото тя се движи, неустойчива е, затова предварително се прави на топка, смачква се добре и добре се намокря под вода.

Изстисква се добре и вече спокойно може да се разположи в кейковата форма. Ако се ползва силикон, тази операция с хартията не е необходима.

Предпочетох да ползвам малка метална кейкова форма и да я покрия с хартия, както по-горе споделих, за да съм сигурна след това в доброто изваждане на бадемовия турон.

Така приготвената смес се поставя за 24 часа в хладилник, трябва да стегне добре. След това бадемовият турон се нарязва на правоъгълни парчета.

Рецептата съм я свалила от испански кулинарен сайт и това е типичен испански десерт, който се приготвя задължително за Коледа, но разбира се, че го има и през цялото време на годината.

Турон (Turron) е малко удоволствие от бадемово тесто и захар. Може да се приготви в правоъгълна форма, кръгла, по избор е. Основните производители на турон са областите Аликанете, Валенсия, Лирида.

Този прекрасен лесен десерт е донесен от арабите основно в Испания и Италия. С течение на годините той се е наложил все повече в празненствата и традиционните чествания за Коледа.

През 1881 г се появява в провинция Валенсия като захаросани бадеми и в град Касинос, същата област, започва майсторското производство на приготвянето на турон.

Първоначално е бил с жълтък, мед и крокан, и с разновидност на мек и твърд турон, или под формата на марципан.

В наши дни Испания е първа по производство на турон в света, на марципан и коледни сладкиши. На някои места се нарича Нуга и всяка област има своя рецепта за производство на този удивителен сладкиш.

Предлагат се различни видове турон с ядки – орехи, бадеми, с шоколад, с трюфел, кокос, с вкус на кафе и още, и още, но независимо кой ще се опитате, това винаги ще си остане разкошен десерт.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *