Site Overlay

Бадриджани нигвизит (Патладжани с орехов сос) – Рецепта

Начин на приготвяне:

Днес ще Ви запозная с едно вълшебно ястие от грузинската кухня – бадриджани нигвизит

Това са пържени патладжани с орехов сос. Вярно е, калорийна бомба са, но е толкова вкусно, че човек спира да мисли за този факт, докато се храни.

Ако сте се снабдили с всички необходими съставки, ястието се приготвя лесно. Най-много време отнема пърженето на патладжана.

Основни подправки в грузинската кухня са хмели сунели и уцху сунели.

Сунели означава подправка с приятна миризма, но двете са различни.

В хмели сунели има 10-12 различни съставки, а уцхо на грузински означава – чужд, т.е. в тази подправка (уцху сунели) има и още една добавка (сминдух), която се появява като аромат и вкус. Ако не може да намерите уцху сунели, не е фатално да я замените с хмели сунели. която е по-разпространена в България.

За да приготвите бадриджани нигвизит са ви необходими:

Патладжан, орехи, чесън, кориандър, сол, уцху-сунели.

Патладжаните се режат на тънко и се пържат в мазнина, като преди това се посоляват и остават за 10-15 минути.

В блендер се поставят орехи, чесън, кориандър (ако не обичате, може да го замените с магданоз, но тогава ще се промени оригиналният вкус), подправките и малко преварена студена вода.

Може да използвате филтрирана или минерална вода, но аз ги правя така, както моята свекърва ме е учила. Смилат се, след което се маже по малко в/у патладжана и се навива на рулце.

По този начин се сервират в ресторантите, но ако ви е трудно, можете просто да намажете филийката патладжан със соса и да прегънете на две. Декорират се със зрънца от нар, които чудесно допълват вкуса на ореховия сос.

Това ястие става още по-вкусно на следващия ден, но за съжаление у дома никога не се задържа толкова време?

P.S. Хмели-сунели можете да си купите от руските магазини. Тази подправка съдържа смес от: копър, кориандър, дафинов лист, босилек, майорана, шафран, магданоз, целина, мащерка, черен пипер, лют червен пипер, мента и др.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *