Site Overlay

Балатонките от едно време – Рецепта

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното и го смесете със солта, захарта и сухата мая. Направете кладенче и чукнете в него едното яйце, добавете белтъка на другото яйце.

Запазете жълтъка му за намазване на балатонките. Добавете в кладенчето олиото и киселото мляко с разтворената в него сода.

Бъркайте от центъра навън, като постепенно прибавяте от брашното до получаването на меко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно.

Оформете тестото на топка, намажете я с олио и я оставете да втаса за около 30 минути или докато удвои обема си.

Разделете кренвиршите на две, така че да получите 16 половинки. Разделете тестото на 16 топки и оформете от всяка фитил с дължина около 30 сантиметра.

Увийте по един фитил около всеки кренвирш. Подредете балатонките от едно време в тава, застлана с хартия за печене и на достатъчно разстояние една от друга.

Намажете ги със заделения жълтък. Оставете домашните кренвиршки на топло за около 10 минути, за да втасат още веднъж.

Печете вкусните тестени закуски в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *