Site Overlay

Балканска питка за нов дом – Рецепта

“Ето така се влиза в нов дом – с чудна балканска пита “

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. Към него се прибавят маята, солта, захарта и шарената сол. Разбърква се и се оформя като кладенче.

След това трябва да погасим содата. За целта изсипваме количеството сода в киселото мляко и внимаваме да не изкипи.

Когато шупне, се изсипва в кладенчето. Разбиваме леко яйцата и ги прибавяме в брашнения кладенец.

Замесваме меко тесто, като внимаваме да не се пренасити с брашно, защото в такъв случай няма да стане пухкава питка.

Вече готовото тесто трябва леко да лепне. Оставяме го за няколко минути да почине. През това време подготвяме кръгла тава, намазнена с олио и по желание може да се постели с хартия за печене.

Разделяме тестото на две части, като едната трябва да е по-голяма. По-малката топка слагаме в средата на тавата, а по-голямата разточваме на кора с дебелина от около 2-3 см.

С помощта на ринг или чаша правим кръгли формички, докато тестото не свърши. Подреждаме кръгчетата отстрани на тестото.

Правим буквите, като смесваме брашно и вода, за да се получи тесто. Разточваме го и внимателно изрязваме буквите, които желаем (може да се изработи шаблон от картон за тях).

Взимаме яйцето за намазване и разделяме белтъка от жълтъка.

С четчица намазваме буквите с белтък, след което ги закрепваме върху тестото.

От жълтъка размазваме отгоре върху питката.

Печем на 180 до 200 градуса в зависимост от силата на фурната, докато се зачерви.

След като се изкара от фурната, питката се пръска със студена вода и отгоре се слага кърпа, за да може да отиде на нивата.

След около 10 минути кърпата се маха и балканската питка за нов дом е изцяло готова!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *