Site Overlay

Без червено месо месо в студентските столове в Оксфорд

Екологичните теми са не само модерни в последното десетилетие. Те са и надежден начин да се насочва непрекъснато вниманието към опазването на околната среда и предизвикателствата, които поставят пред човешкото общество нарастващите екологични проблеми.

Борбата за възвръщане на чистотата на природата, за недопускане на екологична катастрофа, която съвсем реално е надвиснала над планетата, ражда всевъзможни идеи. Някои от тях са наистина причудливи, но авторите им очакват да бъдат и достатъчно ефикасни.

Една такава идея е предложена от студентите от университета в Оксфорд, Великобритания. Студентският съюз на своя седмична среща гласува със сериозно мнозинство малко неочакваното предложение – от менюто в кампуса да бъде премахнато червеното месо.

Съюзът на студентите в известния университет се състои от внушителната цифра 22 хиляди членове. Въпреки това този брой не е достатъчен, за да му даде правомощия да променя общите правила, валидни за всички учащи се в известния университет. Това не пречи на студентите да вземат решение да се обърнат към ръководството на учебното заведение, за да бъде приета промяната и да се премахне червеното месо от студентските столове.

Какво очакват младите хора като резултат от въвеждане на подобна мярка?

Според тях така ще се ограничи вредното въздействие, което има производството на месо върху околната среда. Това пък ще окаже, от своя страна, благотворно въздействие върху промените в климата. Ентусиастите сред студентската общност смятат, че забраната за производство на говеждо месо и агнешко месо ще подпомогне опазването на околната среда в срок до 2030 година. Те смятат, че предложението им е както реалистично, така и ефективно, ако се въведе.

Тази идея среща неодобрение от засегнатата страна – това са животновъдите в страната. Представител на британската организация на животновъдните ферми изказва неодобрение и съжаление за това студентско решение, тъй като животновъдите са убедени, че произвеждат най-доброто червено месо в света, спазвайки екологични и етични стандарти.

Без червено месо месо в студентските столове

Те предлагат на студентите по-мек подход – да закупят месо, местно производство. Така ще имат свобода на избор, защото на никого не трябва да се отказва правото да яде каквото иска и околната среда няма да пострада.

Какъв ще бъде отговорът на студентите, предстои да разберем.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *