Site Overlay

Боб по македонски – Рецепта

Начин на приготвяне:

Прегледайте и почистете бобовите зърна. Накиснете ги в студена вода и ги оставете за едно денонощие да се накиснат.

След това ги изплакнете и сложете в тенджера с нова, чиста и студена вода.

Поставете я на котлона и изчакайте да заври. Тогава сменете водата с нова и отново сложете боба да се вари.

В това време обелете лука и го нарежете на ситно.

В тиган загрейте олиото и задушете лука. Добавете нарязаните на ситно морков и чушки. Задушете зеленчуците за 3-4 минути.

Щом омекнат, ги добавете към тенджерата в боба. Овкусете със сол на вкус, червен пипер и джоджена.

Изсипете боба по македонски на тенджерата в глинен съд (или йенски съд). Преценете съдържанието на вода и ако е необходимо, отлейте малка чат от него. Ястието не бива да бъде прекалено водно.

Сложете съда задължително в студена фурна и чак тогава я включете да се загрява на 220 градуса. Запечете боба на фурна за около 40 минути.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *