Site Overlay

Броколи за белите дробове | Gotvach.bg

Както знаем, плодовете и зеленчуците са много полезни за здравето ни, като заедно с това от тях получаваме редица важни витамини, минерали и микроелементи. Броколите са едни от тези полезни зеленчуци, които помагат на имунната ни система да се бори с бактериите в белите дробове.

Ползи на броколите за белите дробове

Като цяло броколите с уникален зеленчук, който има множество полезни свойства, като фактът може да се обясни до голяма степен с това, че в състава му влизат редица полезни за организма ни вещества. Междувременно група американски учени от университета в Балтимор откриха, че този вид зеле има още едно безценно свойство. Когато се използва систематично и редовно, той помага за прочистване на белите дробове, като същевременно унищожава патогените, които, от своя страна, могат да станат причинители на доста сериозни заболявания.

За да предпази белодробната тъкан от влиянието на различни видове патогенни бактерии, тялото ни има своите си специални “войници”, а именно левкоцитите (бели кръвни клетки). Въпреки това при хората с отслабена имунна система или страдащи от някакво хронично заболяване тази защитна функция е нарушена или значително отслабена.

Освен това пушачите страдат и от редица имунни нарушения, включително при редовното тютюнопушене се увреждат неминуемо белите дробове.

Сулфорафанът, който се съдържа в броколито, влиза в активно състояние под въздействието на специфичните ензими в червата и слюнчените жлези, които, от своя страна, участват пряко в храносмилателния процес. Именно затова броколите са един от най-полезните зеленчуци, които всички трябва да консумираме редовно и да включим в менюто ни.

Имайки предвид всички изброени факти, броколите са полезни много за пушачите, които не могат все още да се откажат от вредния навик и системно злоупотребяват с цигарите.

Не по-малко важен факт е това, че в този зеленчук се съдържа полезният сулфорафан, които спомагат за задействането на макрофагите. Именно те са основните виновници за това в какво състояние ще са нашите дробове. Затова е и толкова важно да консумирате броколи като с профилактична цел, така и ако имате някакви проблеми с белите дробове.

Хапвайки си редовно броколи, вие си набавяте по естетсвен начин полезното вещество сулфорафан. То помага за активизирането на процесите, участващи в пречистване на белите ни дробове, като така те работят много по-добре. Интересен факт е, че това вещество се използва често и за лечението на доста от белодробните заболявания.

И не на последно място по-важност е това, че ако консумирате редовно броколи, тогава значително се минимизира риска от рак на белите дробове и в частност при хората, които са пушачи.

Не забравяйте, че въпреки всички тези полезни свойства на броколите и на зеленчуците като цяло, те не са лекарства и при всяко едно неразположение е важно да се обърнете към медицинско лице, а не да се занимавате със самолечение.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *