Site Overlay

Брюкселско зеле с бекон и сос Морней – Рецепта

“Чудесен и лесен аламинут с брюкселско зеле и сос Морней – поглезете близките си още днес”

Начин на приготвяне:

Тези рецепта със запечено в бекон брюкселскo зеле и сос със сирене Грюер е божествена. Зелчиците са печени до съвършенство с парченца бекон, след това се задушават в кремообразен бешамелов сос със сирене Грюер (сос Морней) и накрая се пекат до мехурчета и златисто кафяво.

Използвах същата техника за печене на тези брюкселски кълнове с бекон, която постига хрупкав външен слой и мека вътрешност с пикантния аромат на бекон. Не можете да сбъркате!

Подготовката ще ви отнеме не повече от 30 минути. Освен това също има фактор „уау“, когато сложите на маса вкусната запеканка. Ще видите кафявите парченца брюкселско зеле и малко хрупкав бекон, който се показват през сиренето и бешамела.

И винаги има нещо вълшебно в сиренето Грюер. Неговата ядливост добавя толкова много вкус към бешамела, че просто няма да можете да спрете да искате още и още!

Но тъй като така приготвено брюкселското зеле изглежда изискано и е перфектна гарнитура за всяка празнична трапеза.

Есента брюкселското зеле е в сезон и можете да го намерите на всеки пазар. Въпреки това се предлагат в магазините през цялата година; така че независимо дали е Денят на благодарността или Великден, можете да имате тази изискана гарнитура на масата си за нула време.

Това е много лесно ястие и не е нужно да правите много, за да го приготвите. Просто отрежете долната част на стъблата и след това ги разрежете на половина. Ако имате паднали листа, не се притеснявайте, можете да ги добавите към тавата и да ги запечете с останалите. Те ще добавят приятна хрупкава текстура.

Когато купувате брюкселско зеле, потърсете сходни по размер. Те ще се готвят по-равномерно. Също така по-малките са по-сладки.

Загрейте фурната си до 200 градуса.

Поставете брюкселското зеле с отрязаната страна надолу върху лист за печене; добавете нарязан бекон. Поръсете със сол и черен пипер.

Поставете листа за печене във фурната и печете за около 20 минути. По средата разбъркайте заедно всичко, за да разпределите равномерно мазнината от бекона или сланина;

Сос Морней:

В тиган разтопете масло, добавете брашно и разбъркайте добре с помощта на бъркалката; започнете постепенно да добавяте мляко и смесвайте соса, докато стане гладък и плътен;

Изключете котлона и добавете 1 1/4 чаша сирене Грюер и разбъркайте добре.

Добавете индийско орехче, черен пипер и малко сол или колкото желаете.

Извадете тавата от фурната и прехвърлете брюкселското зеле с бекон във форма за печене;

Изсипете соса върху зелето и бекона, добавете останалата 1/4 чаша сирене отгоре и го печете в продължение на 5 минути, докато стане златисто. Поръсете с пресен магданоз или босилек и сервирайте.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *