Site Overlay

Варена царевица – защо да я ядем?

Царевицата е една от най-хранителните зърнени култури. Суровото зърно съдържа почти 12% протеин, около 6% мазнини и 65-70% въглехидрати. Този състав предизвиква много въпроси сред привържениците на правилното хранене.

И основното е как царевицата е полезна за фигура и дали може да навреди.

Сезонът на варената царевицата наближава. Но заслужава ли си да я хапвате, ако следвате правила за тънка талия. Можем ли да хапваме царевица и диетичен продукт ли е тя – отговорът на този и други въпроси е в статията.

Последните проучвания на много диетолози посочват, че царевицата е дори полезна за отслабване и може да допринесе за значително намаляване на излишното тегло.

Веднага отбелязваме, че калоричното съдържание на този продукт, подобно на много други, зависи не само от сорта, но и от метода на приготвяне. И така – 100 г царевица съдържа:

– сурова царевица – 86 kcal;

– царевица на пуканки без масло – 325 kcal;

– пържена царевица/царевица на скара – 441 kcal;

варена царевица – 123 kcal;

– царевица в микровълновата / на пара – 131 kcal;

– царевица в консерви – 119 kcal.

Както можете да видите, има начини да приготвите царевица, която ще ви позволи да се насладите на любимия си продукт, без да навредите на фигурата, а има и такива, от които трябва да се откажете, ако искате да изглеждате добре в бански.

Още ползи от консумацията на варената царевица

Царевицата има положителен ефект върху метаболизма, предотвратявайки процесите на ферментация и гниене в червата;

– Продуктът съдържа много хранителни вещества и не вреди на здравето въпреки високото съдържание на нишесте;

Царевицата съдържа много фибри, които не се усвояват от организма. Целите влакна преминават през храносмилателния тракт, всмуквайки цялата храна “боклук” и извеждайки я от тялото. Фибрите също са отлична среда за полезна чревна бактериална флора. Влакна почистват организма от недоокислени храни, токсини;

Варената или задушена царевица е отличен източник на два мощни антиоксиданта – лутеин и зеаксантин. Те предпазват телесните клетки от мутации;

– Противно на общоприетото мнение, царевицата не е модифицирана. Такъв процес възниква само при тези сортове, които се изпращат за преработка на масло.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *