Site Overlay

Веган карамелена торта с орехи – Рецепта

“Като излязла от картинка е тази веган карамелена торта, за вкуса да не говорим “

Начин на приготвяне:

Количеството на продуктите в рецептата отмерваме с помощта на чаена чаша с вместимост 250 мл.

Първо приготвяме блатовете за тортата. В дълбока купа разбъркваме съставките, като ги прибавяме в следния ред, като след всяко разбъркваме с телена бъркалка: топла вода, сода, ябълков оцет (за активиране на содата), кафява кристална захар, ванилия, царевичен грис (фин), овесени ядки (фини), царевично брашно, пълнозърнесто брашно, какао и натрошени орехи.

От получената хомогенна смес, сипваме и разстиламе половината количество в малка форма за торта с подвижен ринг (диаметър – 17 см), която предварително сме намазали отвътре с малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Печем на 180 градуса за около 20 минутки. След като е готов блата – изключваме фурната. Отваряме ринга и внимателно с помощта на нож отделяме блата от дъното на формичката.

Измиваме и подсушаваме формата за торта, намазваме я отново със символично количество шарлан. Разстиламе втората половина от сместа и отново изпичаме на същите градуси, за същото време.

Докато се пекат блатовете имаме време да приготвим карамеления крем, като за целта първо трябва да направим домашното овесено мляко.

Накисваме фините овесени ядки във студена вода за около 20 минутки. След това ги смиламе с пасатор (или блендер) и прецеждаме течността през голяма фина цедка, като запазваме прецедената гъста смес. След това в тенджерка на котлона, сипваме кристалната захар и при периодично плавно разбъркване с дървена плоска бъркалка, карамелизираме захарта. Щом тя се разтопи напълно и започне да ври – карамелът е готов.

Сваляме го за малко от котлона, който не изключваме. Прибавяме прецеденото овесено мляко и разбъркваме. Карамелът веднага ще се стегне и затова връщаме на котлона и разбъркваме, за да се разтопи. Щом карамелената смес заври, отново сваляме от котлона, като продължаваме да разбъркваме, за да се разтопи стегнатият карамел.

Повтаряме няколко пъти процедурата с връщането и свалянето от котлона, щом заври – докато не се разтвори напълно. Ако накрая остане някое упорито твърдо парче карамел, което няма да се разтопи лесно, го отделяме. След това, отново на котлона, при непрестанно разбъркване с телена бъркалка – прибавяме към карамелената смес – плавно царевичния грис, царевичното брашно и овесената пулпа (гъстата смес, прецедена от овесеното мляко).

Щом сместа се хомогенизира, продължаваме вече да разбъркваме с дървена плоска бъркалка, за да може да не залепва по дъното. Варим няколко минутки, колкото финият грис да омекне и кремът да се сгъсти. След това оставяме да изстине. Ако блатовете са неравни и с бухнало връхче, преди да започнем да нанасяме крема, ги изравняваме.

В случай, че се получат равни не се налага да се оформят, обръщаме първия блат обратно в чиния (наобратно – за да попие от крема от по-меката му страна). Нанасяме част от вече изстиналия сгъстен крем и разстиламе.

Оставяме да престои 10-тина минутки, за да попие малко и след това поставяме отгоре следващия блат (ако не сме го оформяли го поставяме в нормално положение – без да го обръщаме обратно).

Притискаме леко и обираме крема, който се показва отстрани. После разпределяме останалия крем отгоре, като намазваме и отстрани. Кремът не е много гъст и се стича, но това не е проблем.

Оставяме карамелената торта да престои половин-един час и след това пренасяме внимателно тортата в друг поднос и така вече имаме гладко намазана тортичка – готова за украсяване. Поръсваме с натрошени орехи и декорираме по желание с цветя.

Тортата може да се поднесе и на мига, но може и да престои една нощ на хладно – което ще допринесе да е малко по-сочна и нежна на сладост.

Уникална веган карамелена торта с орехи – здравословна наслада за специални моменти и поводи!

Чудно Вкусно!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *