Site Overlay

Веган палачинки с чиа и овесено мляко – Рецепта

Начин на приготвяне:

Измерваме продуктите в рецептата с чаена чаша с вместимост 250 мл.

Приготвяме домашното овесеното мляко, като, първо, накисваме фините овесени ядки в студената вода за около 15 минутки, след това ги смиламе в блендер или с пасатор, и накрая прецеждаме през голяма фина цедка.

Отделно в купичка накисваме семената чиа в топла водичка и оставяме да набъбват за около 10 минути.

Прецеденото овесено мляко сипваме в голяма дълбока купа и към него прибавяме кафявата кристална захар и брашното от рожков (или какао на прах), като разбъркваме продължително със сладкарска телена бъркалка, за да се разтворят в растителното мляко.

Добавяме останалите съставки: сода за хляб, ванилия, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло и накрая сгъстяваме с 2 вида брашно – типово и пълнозърнесто, като продължаваме да разбъркваме с телената бъркалка. Към хомогенната палачинкова смес прибавяме и желираните семена чиа и разбъркваме.

В загрят голям тиган с незалепващо керамично покритие сипваме много малко шарлан, който е само за първите американски палачинки.

Щом се загрее достатъчно, сипваме в тигана пълно черпаче палачинкова смес или половин средно голям черпак, така че да разстелим в тигана с кръгово движение – с облото дъно на черпака – мини кръгла палачинка (с дебелина около 5мм и големина около 10 см). В голям тиган може да се съберат 3 такива мини палачинки, без да се слепват.

Щом се появат мехурчета и цветът на палачинките от горната страна се потъмни, значи е време да ги обръщаме внимателно със силиконова шпатула. Още 1-2 минути оставяме да се изпекат до готовност и от другата страна и ги прехвърляме в съд с похлупак, за да не изстиват.

Продължаваме с останалата смес, без никаква мазнина в тигана с незалепващо покритие.

Всяка нова топла палачинка вмъкваме под другите готови в съда, за да остане мекичка и отново захлупваме. Получават се около 15 мини палачинки.

Чудесни веган палачинки с чиа и овесено мляко – приказна комбинация с домашно сладко от горски ягодки! Засищаща закуска за едно добро начало на деня!

Чудно Вкусно!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *