Site Overlay

Ветрилца от кори за баница – Рецепта

Начин на приготвяне:

Днес ще Ви представя една идея, която е съвсем елементарна, но освен че е вкусна, е и много, много красива. Ветрилата от кори за баница се правят бързо и лесно, но на трапезата за гости привличат всички погледи.

Тези малки, нежни, хрупкави, сладки ветрилца се харесват от всички, както от децата, така и от възрастните. В изработката им няма нищо сложно, важно е да разберете начина на сгъване. Всичко останало е детска игра.

Малко по – надолу ще се направя подробно описание на начина, по който се нагъват ветрилата. Те се пекат в предварително загрята фурна на средна температура (200 градуса) за няколко минутки, докато придобият златист цвят. Може да ги изпечете и на по – висока температура, но не се отделяйте от фурната, защото ако се забавите малко, те ще прегорят и ще имат горчив вкус.

След като ветрилата са изпечени, се декорират по желание.

Шоколадът за декорация може да бъде, черен, бял или млечен.

Ако искате сладките да са по – цветни към белия шоколад добавете по 1 капка сладкарска боя в цвят по избор.

Шоколадът трябва да е разтопен или на водна баня или в микровълнова.

Преди да разтопите шоколада, е добре да си подготвите ядките и/или цветната захар в купички, за да не губите време след това.

Аз съм ги правила с натрошени ядки (орехи, лешници, бадеми ), с кокосови стърготини, захарни пръчици, шоколадови пръчици и цветна захар.

Процедурата по декорация е следната: Взимате изпеченото ветрило, топвате го в шоколада, а след това и в ядките или цветната захар.

Когато шоколадът в купичката намалее, може да си помагате с лъжичка, с която да слагате по малко шоколад върху ветрилцата.

А сега е време да опиша и начина, по който се нагъват ветрилцата от кори за баница.

Взимате 1 лист от корите. Сгъвате го на две и режете. По този начин ще получите 2 правоъгълника. Всеки от тях режете на 3 равни части. Целта е да получите 6 еднакви правоъгълника от 1 бр. кори за баница.

Всяко отрязано парченце трябва да нагънете на хармоника (така както се правят плисенца). След като хармониката е готова, трябва да я сгънете през средата. Така ветрилото е вече готово. Докато придържате с едната ръка долната част на ветрилото, с другата трябва да го доразперите, за да бъде красиво след изпичане.

Тъй като не всеки ще успее от първия път да задържи формата, без да я фиксира, Ви препоръчвам да използвате клечка за зъби, която да забодете в долната част на ветрилото. Тя ще Ви помогне, като го задържи и то няма да се разпадне.

Когато ветрилата са изпечени, трябва да внимавате много, вадейки клечките за зъби, защото има вероятност да счупите ветрилцето.

Ако имате желание да намажете корите с масло или олио преди печене, може да го направите, но аз лично не ги мажа с нищо.

От цял пакет кори за баница (500 гр.) излизат над 100 бр. ветрила, за това аз използвам около 1/3 от пакета (за 30 бр.)

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *