Site Overlay

Видове кореноплодни зеленчуци

В следните редове ще се опитаме накратко да ви запознаем с най-известните за нас видове кореноплодни зеленчуци и с какво те са полезни за здравето ни.

Ряпа

В България се среща бяла, червена и черна ряпа и всички те са ценен източник на витамините В1, В2, Ц и Е. Макар мнозина да считат черната ряпа за леко лютива, то тя е безценна по отношение на опазване на сърцето ни, защото е много богата на калий. Освен това една стара бабина и доказана рецепта за лечение на кашлица с ряпа се отнася именно за черната ряпа.

Необходимо е само да я разрежете на 2 части, да издълбаете кладенче в нея, да капнете малко мед и след около 30 мин да започнете прием на сока, който се е образувал в кладенчето ѝ (по 1 ч.л. на 3- 4 часа). Повярвайте, наистина действа!

Цвекло

Истинска жалост е, че в България се среща само корен цвекло, но не и листата му. Последните са много по-богати на фолиева киселина и желязо от подземната част на този зеленчук и от тях се приготвят чудесни салати. Но пък корен от цвекло може да бъде консумиран както суров, така и задушен или маринован. Да не забравим и че няма как да приготвите един истински руски борш без да добавите и малко цвекло към чорбата. Цвеклото е сред най-полезните кореноплодни зеленчуци.

Пащърнак

От този кореноплод се приготвят страхотни супи и яхнии, но ако свикнете да го консумирате в суров вид, то тогава ще приемете в пълна степен всички негови ценни витамини и минерали, които са много на брой. Той също така действа добре на хората, страдащи от стомашни проблеми. Прибавяме и че е отличен афродизиак.

Целина

Никак не се чудете когато гледате как по филмите хората, които са на диета или пък спазват някакъв здравословен режим на хранене, хрупат целината с все стъблата им, та чак ушите им пукат. Образно казано. Но не се изненадвайте от подобни сцени, защото целината е много богата на витамините А, В1, Б2, С и К, както и на магнезий, калий и желязо.

Алабаш

По състав той напомня този на целината, но не е известно защо е толкова подценяван. Дори и да не ви харесва толкова в сурово състояние, то си представете колко изискано ястия бихте получили ако напълните издълбани глави от алабаш с някаква плънка, запечете ги на фурна и ги поръсите с пармезан. Хем здравословно, хем хващащо окото ястие с вкусен кореноплод.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *