Site Overlay

Виенска чеснова супа – Рецепта

Начин на приготвяне:

Традиционно тази виенска чеснова супа се приготвя през студените зимни месеци, когато тялото има нужда от сгряване и питателна храна. Често дори присъства и на празничната коледна трапеза, поднесена в елегантни купички.

Ако някой не е свикнал или го притеснява силния аромат на чесън, може да изпече едната глава и така лютивината му ще изчезне. Пече се на 180-200 градуса, като се срязва върхът. Може да се завие и във фолио.

След като е готова, скилидките вътре са меки и просто се изстискват и намачкват на паста.

Лукът се смила или накълцва на много ситно. Запържва се на слаб до умерен огън в по-голяма част от маслото с лъжица зехтин. Когато започне да добива светло карамелен загар, се добавя и наситненият или смлян суров чесън, а ако едната от главите е изпечена, се добавя и тя, намачкана на паста.

Бърка се 2 минутки и се сипва брашното. След като и то се запържи (в случай че е необходимо, се добавя още мазнинка) се налива бульонът – топъл, и при непрестанно разбъркване, за да не се образуват бучки.

Аз добавям и лъжица зеленчукова подправка, тип Вегета за обогатяване на вкуса.

Супата се подправя с мащерка, сол и черен пипер и се оставя да покъкри 30 минути под капак, а по желание може да се разреди и с още течност.

За застройката жълтъците се разбиват със двата вида сметана и малко сол. Към тях се сипват два-три черпака от горещата супа и така температурите се уеднаквяват.

Застройката се сипва в тенджерата на струйка и се бърка, като съдът се дърпа от огъня. Ако е останало масълце, също се добавя и то да се разтопи за още разкош.

Тази чеснова супа се поднася гореща, поръсена с магданоз и по желание с още мащерка и черен пипер.

Много подходящо е да се прибави и прясно изцеден лимонов сок във всяка купичка.

Чуден еликсир за сгряване в студените зимни дни.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *