Site Overlay

Вит тутманик с лютеница и сирене – Рецепта

“Навити ли сте да си хапнете от вития тутманик с плънка – и как няма да сте, само го вижте”

Начин на приготвяне:

1. Загрейте маста или маслото заедно с олиото само колкото да се разтопи.

2. Натрошете маята при леко затопленото до 37 градуса прясно мляко. Сложете и захарта и разбъркайте, за да се разтворят. Оставете маята да се активира за 10 минути, като покриете съда.

3. Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата. В него сипете 3/4 от мазнината, солта, киселото мляко на стайна температура, едното разбито яйце с белтъка на второто и шупналата мая.

Забъркайте тесто, което ако прецените че е рядко добавете още брашно, докато спре да ви лепне.

Месете около 5-6 минути върху плот до постигане на гладкост и еластичност, без да прекалявате с брашното, за да не става твърдо. За да не ви лепне, топвайте ръцете си в разтопената мазнина.

4. Приберете тестото в купата, покрийте и оставете да втаса за 1 час.

5. Разделете на 6 части втасалото тесто, оформете ги на топки и потапяйте в мазнина. Всяка разточвайте на тънка кора и половината наръсете със сирене, другите намажете с лютеница.

Може и комбинирано – мажете тънък пласт лютеница и поръсвате със сиренце. Аз съм ги направила поотделно, но предполагам, че е еднакво хубаво и по двата начина.

Ако ви остава мазнина, поръсвайте и с нея върху разточените кори.

6. Всяка от корите с плънка за тутманика навивайте, издърпвайте краищата, за да се издължи, но внимавайте да не се скъса. Завийте на охлюв в тава, покрита с хартия за печене или намазнена.

Оставете вития тутманик да втаса още веднъж и бухне, след това намажете с разбит с малко вода жълтък, който ви е останал от второто яйце.

7. Печете вития тутманик с лютеница и сирене на 180 градуса в предварително загрята фурна докато хубаво се зачерви, 30-35 минути.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *