Site Overlay

Вкусни идеи за десерти с жито

Всички знаем, че жито се предлага за помен, както и се сервира на някои по-големи български традиционни празници. Може да се приготви със захар, с орехови ядки, със стафиди, като ашуре и изобщо по най-разнообразни начини. За всички тях обаче можете да намерите конкретни рецепти на сайта ни. Тук само ще ви подскажем малко по-нестандартни идеи за десерти с жито.

Лесна бисквитена торта с жито

За тази цел ви трябва само сварено жито, обикновени бисквити, масло, шепа смлени орехови ядки, захар, 2 пакетчета крем-нишесте и толкова прясно мляко, колкото изисква приготвянето на крем-нишестето.

Ако използвате най-обикновения български крем нишесте, ще ви трябва около 1.4 л прясно мляко. Най-добре е преди да се захванете за работа да прочетете подробно упътването на самия производител на кремчето.

Смесете натрошените обикновени бисквити с житото, с разтопеното масло и натрошените орехи. Количеството на всичко зависи от това дали ще правите домашна торта от един пласт или от два, но това са продуктите, които ще са ви необходими.

Задължително е долната част на тортата да е от тази смес, а за крем използвайте крем нишестето, което сте приготвили. То се изсипва, още докато е горещо върху блата/блатовете на тортата, а след като вече готовата торта поизстине, трябва да я приберете поне за 2-3 часа в хладилника. Украсете я по ваше желание.

Есенен житен пудинг с тиква

Снимка: Илиана Първанова

За да приготвите такъв пудинг, ви трябва около 250 г предварително сварено и изстудено жито, 350 г предварително сварена тиква с малко захар (не изхвърляйте водата, в която сте я варили), 200 г течна сметана, 4 яйца, 200 г захар (желателно кафява) и 2 ванилии.

Разбийте течната сметана и я смесете с житото до получаването на еднородна консистенция. Отделно разбийте яйцата със захарта и добавете 2 ванилии и около 250 мл от водата на тиквата, но помнете, че тя трябва да е охладена. Яйчената смес за вашия вкусен десерт с жито се добавя заедно с тиквата към сметаната и житото и леко се разбърква.

Карамелизирайте малко захар във форма за пудинг, изсипете върху нея вече готовата смес. Изпечете всичко това на водна баня за около 40 мин на 200 градуса. Желателно е фурната ви да разполага с вентилатор, но и без него ще се сдобиете с чудесен и вкусен житен десерт.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *