Site Overlay

Вкусни изкушения с орзо | Gotvach.bg

Орзото, най-просто казано, представлява вид паста, която има формата на ориз. У нас малцина го познават, но веднъж опитали го, той ще стане ваш любим продукт. Той има множество приложения – като гарнитура, канапе, с гъби, със сметана, със синьо сирене. Подхожда си с пилешко и всякакви кебапи. Става и за супи с фиде, където замества фидето. Ето някои интересни и вкусни рецепти с орзо:

Салата чушки с орзо

Необходими продукти: 3 големи цели чушки, 1/3 чаша настърган кромид лук, 1 чаша сварена царевица, 1/3 чаша нарязани зелени маслини, ½ чаша риба тон в зехтин, отцедена, 1-1/2 с.л. нарязан магданоз, 2/3 чаша орзо, 4 с.л. зехтин, 2 1/2 с.л. винен оцет, нарязана маруля или листенца магданоз

Начин на приготвяне:: Фурната се загрява на 200 градуса. Чушките се разрязват по дължина, като семето се отстранява. Нареждат се в тавичка, покрита с алуминиево фолио и добре намазана с 1.5 с.л. зехтин или олио. Чушките се пекат около 25 минути. През това време се вари пастата.

Тавичката се вади, чушките се обръщат и се пекат още 20-25 минути. Когато са готови, се вадят от фурната и се подреждат върху плато за сервиране. Изгорялата обвивка се премахва.

Отцедената паста орзо се смесва с 2.5 с.л. зехтин. Когато се поохлади, към нея се прибавят царевицата, маслините, рибата тон, магданоза и оцета. Овкусява се.

Поднасянето става, като всяка чушка се пълни със салатата с орзо. Отстрани и в центъра се украсява с нарязана маруля или магданоз. Стават страхотни пълнени чушки!

Орзо с домати и шунка

Необходими продукти: 1/2 кг паста орзо, 2 глави лук, 3 домата, 1 зелена чушка, 3 скилидки чесън, 100 г шунка, 2 стръка целина, 100 г сирене Фета, 3 с.л. зехтин, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:: Целината и лукът се нарязват на ситно. Чесънът се пресова, а чушката се нарязва на малки кубчета. Продуктите се слагат в тиган със зехтина и се задушават до омекване. Махат се от котлона и към тях се добавят настърганите домати и пастата. Продуктите се размесват добре и се подправят със сол и черен пипер. Преместват се в тавичка и се заливат с малко вода, докато покрие пастата. Ястието с орзо се пече на средна температура, като се внимава да не изври течността. При нужда се долива още.

Когато пастата е готова и цялата вода е извряла, ястието се поръсва с шунката, наситнена на кубчета и натрошено сирене Фета. Запича се за няколко минути. Пастата се сервира гореща.

Пиле с орзо

Необходими продукти: 220 г паста орзо, 1.5 кг пиле, 2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 1 глава кромид лук, 1 глава целина, 500 мл пилешки бульон, 800 г консервирани домати, 2 дафинови листа, 2 ч.л. настъргана лимонова кора, сол, 1 с.л. ситно накълцан магданоз, 1 с.л. ситно накълцан риган, 80 г черни маслини без костилки

Орзо с пиле

Начин на приготвяне:: Пилето се измива добре и се избърсва. Краката му се връзват едно към друго и се поставя в намаслена тава. Намазва се със смес от пресован чесън и 1 с.л. зехтин. Пече се на 180-190 градуса около 1 час.

През това време в тиган се загрява 1 с.л. зехтин. В него се запържва едро нарязаният лук, докато омекне, при непрекъснато бъркане. Към него се прибавя обелената и настъргана целина. Готви се 5 минути, след което се залива с пилешкия бульон. Прибавят се и доматите, заедно със сока, дафиновите листа, настърганата кора от лимон и пастата орзо. Когато кипне, огънят се намалява. Готви се още 10 минути, при често бъркане.

Полученото се посолява на вкус и се изсипва в тавата с пилето. Вкусното ястие с орзо се връща във фурната и се пече още 30 минути. Преди сервиране се поръсва с риган, магданоз и маслини.

Това са само част от много идеи с орзо, които можете да опитате. Развихрете въображението си и проверете какво може да измайсторите сами!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *