Site Overlay

Вкусни плънки за Коледната пуйка

Преди пуйката да бъде напълнена и приготвена за трапезата на Коледа, трябва да я подготвим и това не е лесна работа. Ако сте си купили замразена пуйка, трябва да я извадите поне два дена по-рано, за да сте сигурни, че напълно ще се размрази.

Задължително я измивате много добре – в случай че в нея има вътрешности, можете да ги използвате за плънката. Каквато и да сте подбрали, с вътрешностите ѝ ще стане още по-вкусна пълнена пуйка.

Предлагаме ви да си направите плънката за коледната пуйка с тях, макар че ако предпочитате, можете да приготвите супа с тяхна помощ. В случай че искате да приготвите плънка с дреболиите, необходимо е да ги сварите в леко подсолена вода и да ги накълцате на дребно. След това ги сложете в загрята мазнина и ги задушете заедно с няколко моркова, които предварително сте настъргали, както и с нарязана целина.

След като поомекнат зеленчуците, сложете равни количества булгур и ориз. Добавете бульон от дреболиите и оставете оризът и булгурът да набъбнат. Сложете черен пипер и сол, ако обичате, добавете и няколко скилидки чесън.

С дреболиите можете да сложите и само лук, ориз и за разкош – малко стафиди, които ще придадат деликатен сладък вкус на плънката. В случай че дреболии няма, можете да ги заместите с бекон. Ние сме се спрели на друга вкусна рецепта – ето и какво е предложението ни за коледна пуйка с вкусна плънка:

Плънка за пуйка с кайма

Необходими продукти: 1 кг кайма, 3 глави лук, 1 с.л. коняк, 4 яйца, гъби, 2 с.л. цедено мляко, олио и брашно, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне:: Сварявате яйцата и ги нарязвате на ситно, след което ги омесвате с каймата. Добавете всички останали съставки – лука и гъбите нарежете на полумесеци. Не забравяйте за задължителни подправки – черен пипер и сол.

Можете да си направите и плънка без никакво месо – нарежете и сложете да си задушават няколко пиперки, праз, домати, тиквичка, чесън и гъби. След като поомекнат, сложете ориз и запържете. След това добавете вода, за да набъбне оризът. Свалете от огъня и добавете сол, черен пипер, магданоз, шарена сол. Напълвате пуйката и зашивате.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *