Site Overlay

Вкусни постни ястия на фурна

По света има безброй вкусни постни ястия на фурна, които бихме могли да ви изброим, но за тази цел ще трябва да съберем всички рецепти в цяла книга и то от няколко тома, а не в една статия.

Тук дори не можем да си позволим да ви предложим конкретни рецепти, които пък за сметка на това можете да откриете в изобилие на сайта ни. Просто ще споделим с вас 3 идеи за постни ястия на фурна, които не са трудни за приготвяне, а са наистина много вкусни.

Патладжан-ветрило

Патладжанът-ветрило е вероятно не само едно от най-изисканите и ефектни постни ястия, за които се сещаме, но и едно от най-лесните и вкусни. Важно е да оставите патладжана да се отцежда около 1 час, както и да имате предвид, че в една стандартна тава от фурна бихте събрали не повече от 3 патладжана. Това количество важи за средни по-големина патладжани, така че да можете добре да ги “разперите” под формата на ветрило и да ги изпечете равномерно.

Киш със зеленийки

Подобно ястие определено е изискано и също така не е особено трудно за приготвяне. Важно е обаче да разполагате с форма за киш. За да сме ви полезни ще ви подсетим, че подобни форми се продават дори и в магазините по левче, но имайте предвид, че повечето от тях са за еднократна употреба.

Няма да ви напомняме, че повечето рецепти за приготвянето на тестото изискват продукти като брашно, вода и сол, но ще ви подсетим, че то се оставя за около 30 минути в хладилника. Относно плънката можете да импровизирате спрямо сезона и зеленийките, които предлага той.

През пролетта можете да задушите малко лук и морков заедно с лапад, киселец, спанак и други сезонни зеленийки, които пък зимно време можете да заместите просто с повечко праз лук. След като ги задушите прибавете към тях и малко растителна сметана за готвене, за да не е прекалено натрапчив вкусът им и ще имате чудесна плънка за киша.

След като сте разстлали тестото във формата, просто изсипете плънката и печете всичко в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50- 60 мин.

Рататуй

Рататуй, кулинарният шедьоър на Ница, Франция, е едно от най-вкусните постни ястия, приготвени на фурна. По оригиналната рецепта се състои от патладжан, тиквички, домати, лук и чесън, но място за импровизации винаги има. Споменавайки подобни продукти е добре да имате предвид, че е добре те да са сезонни – основно правило на французите, прословути със своята кухня.

След като лукът, чесънът и подправките се запържват набързо в зехтин, с тях се обливат останалите предварително нарязани на филийки и подредени грижливо в тава за печене продукти. Всичко се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. И както казват французите – Бон Апети!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *