Site Overlay

Вкусни рецепти с маниока | Gotvach.bg

Маниока е растението, от което се извлича хранителният продукт тапиока. То може да се използва както в сурово състояние, така и под формата на брашно, нишесте и още много други. Кулинарното разнообразие на продукти от маниока обуславя тяхното широко използване в редица вкусни рецепти. Ето някои вкусни идеи за рецепти с маниока:

Маниока с наденица

Необходими продукти: 400 г маниока, 200 г бекон, 200 г сурово-сушена или сурова наденица, 1 глава лук, 2 банана, 50 мл вино, 2 с.л. краве масло, сол.

Начин на приготвяне:: Беконът се нарязва на кубчета. Запържва се за 2–3 минути на сух тиган и се изважда в чиния. Върху наденицата се правят леки разрези и се запържва в мазнината от бекона по 3-4 минути от всяка страна. Лукът се нарязва на ситно и се прибавя към наденицата. Задушава се с половината вино.

Маниоката се нарязва на шайбички, които се варят в подсолена вода около 10 минути. Сотират се за 1–2 минути в сгорещеното масло, след което се задушават с останалото вино. В чиния се нареждат шайбите маниока и до тях се поставя наденицата. Гарнира се с нарязаните банани, смесени със запържения бекон.

Кекс с маниока

Необходими продукти: 1.5 кг корен маниока, 5 жълтъка, 5 разбити на сняг белтъка, 225 г гранулирана захар, 225 г маргарин, 75 г настърган кокос, 50 г прясно настърган пармезан, 480 мл мляко, 1 с.л. бакпулвер, щипка сол, 1/2 ч.л. смляна канела.

Начин на приготвяне:: Фурната се загрява на максимум. Коренът от маниока се обелва и настъргва в купа. Сипва се вода до горе, след което се прецежда през парче плат или фина цедка.

Отцедената маниока се смесва с настъргания кокос, сиренето, маргарина, захарта, жълтъците, канелата и белтъците. Омесва се добре, след което се прибавя млякото с щипка сол и бакпулвера. Сместа се бърка с дървена лъжица до пълна хомогенност.

Сместа се изсипва в предварително намаслена формичка с диаметър 22 см и кексът се пече около 50 минути. Кексът се поднася топъл или студен.

Маниока със зехтин и чесън

Необходими продукти: 1 кг корен маниока, 3 скилидки счукан чесън, 1/2 чаша зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. стрит кимион, 2 с.л. риган, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:: Коренът от маниока се обелва и сварява. Чесънът се запържва в зехтина до златисто. Добавят се и останалите продукти и се разбърква добре. Готовата смес се изсипва върху маниоката. Сервира се студено. Много вкусна рецепта с маниока, опитайте!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *