Site Overlay

Вредни ли са туршиите, които ни продават по пазарите

Зимата е сезонът на туршиите и киселото зеле. Българите много обичаме да си похапваме туршии зимата и затова те са неизменна част от трапезата ни през студените месеци. Но в това забързано ежедневие вече почти нямаме време да си направим туршии и кисело зеле, затова много от нас разчитат на тези по магазините и пазарите. Особено когато видим някоя баба с бидонче, което е пълно с туршия, задължително ни се иска да си купим вкусна зимнина от нея.

Обаче купуването на пазарска туршия е тънък момент, към който трябва да подходите внимателно, ако държите на здравето си.

Всички знаем, че процесът на ферментация отнема време, не се получава за ден-два. За да ускорят този процес на ферментация, да се получи по-бързо, търговците понякога добавят субстанции към туршиите, които могат да се окажат вредни за за здравето.

Друго, което е широко разпространено, е топлата марината, с която заливат зеленчуците. Всички знаем, че колкото е по-топло, толкова по- бързо ферментират зеленчуците, затова търговците използват тази топла марината да ускорят ферментацията. Но естествената ферментация не се получава така и тази топла марината не е много полезна.

Освен това всички сме свидетели как туршиите по пазарите се съхраняват в пластмасови кофи с неизвестен произход. Изключително вредно е това, особено ако са се съхранявали перилни препарати преди това в тези кофи.

Туршиите по пазарите задължително трябва да имат капак или покритие.

Много важни са и хигиенните правила, които задължително трябва да се спазват – ако те не се спазят, може да се стигне до бактериални инфекции, диария и други чревни неразположения. Така че, ако не сте сигурни в добрата хигиена на търговеца, който предлага туршиите, го подменете за доброто на здравето ви.

Внимавайте за плесента по туршиите, която се образува отгоре над зеленчуците – ако има такава, не ги купувайте. Тази плесен е в следствие на това, че зеленчуците не са покрити с течност – плесента е вредна за нас. Не купувайте и не яжте такава туршия!

Някои специалисти твърдят, че по нашите пазари не се продават ферментирали зеленчуци, известно като българската туршия, а това са просто мариновани зеленчуци. Това е така заради ускорения процес на ферментация, която при нормални условия продължава до 30-40 дни.

Внимавайте откъде си купувате туршии, ако трябва, разпитайте човека, който ги продава на пазара. Съветът ни към вас е, че ако искате полезни продукти, най-добре да си направите зимнината у дома. Така можете да сте сигурни, че няма да си купите от вредните туршии на пазара.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *