Site Overlay

Връзката между ленените семена и риска от рак

Последните изследвания върху качествата на лененото семе го разкриват като хранителен продукт, който заслужава да му се обърне специално внимание заради потенциалните му способности да се бори с раковите заболявания.

Този извод е направен след като са установени около 27 съставки в него, които имат силата да се преборят с ракови клетки.

След направените проучвания е предложено лененото масло, рапичното и ореховото да бъдат включени в дневния хранителен режим. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които е важно да бъдат в ежедневна употреба.

Всички изследвания сочат, че маслото от лена редуцира евентуалното заболяване на рак на гърдата. Лигнанът н ленът намаляват с 80 процента заболяването от диабет при възрастни хора.

Предполага се, че възможностите на лена да се бори с раковите клетки идва от една химична група – тази на лигнаните. Ленът е много богат източник на лигнани сред всички хранителни продукти.

А тези химични съединения имат висок потенциал при борбата с рака, особено този на гърдата. Мнението идва от предполагаеми възможности на обмена на лигнана, който се свърза с рецепторите на естрогена и така спира атаките на естрогените, които стимулират рака на гърдата.

Проведен опит сред жени с рак на гърдата в Торонто показва интересен резултат. На част от пациентките в клиниката са давани сладкиши, поръсени с ленено семе, а на друга част без него.

След оперативното отстраняване на тумора се вижда, че тези, които са консумирали ленено семе, са успели да редуцират туморното образувание и то се развива съвсем по-бавно, като надеждата за пълно лечение се е увеличила силно в сравнение с тези, които не са приемали ленени продукти.

Затова на всички жени с диагноза рак на гърдата се препоръчва да взимат профилактично по 1-2 чаени лъжички ленено семе на ден.

Възможностите на ленените семена да пазят от онкологични заболявания са наблюдавани и при мъже с рак на простатата. След приемането на семена от лен в продължение на 34 дни се е оказало, че нивата на холестерол и тестостерон са се понижили, а броят на мъртвите ракови клетки значително се е увеличил.

Възможностите на лененото семе са проверени и при рак на дебелото черво. Изследванията са показали, че лигнаните в лена са намалили разпространението на 4 вида туморни клетки в дебелото черво при човека. От това идва заключението, че лененото семе има профилактичен ефект върху рака на дебелото черво.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *