Site Overlay

Гроздето – безценен дар на есента

Освен че е много вкусно, гроздето е и изключително полезно за човешкия организъм – то съдържа витамини, минерали, целулоза и дори протеини. Всичко това осигурява лечебните свойства на гроздето.

Гроздето е богат източник на витамин А, витамин С, витамин В6 и на вещества, които са производни на фолиева киселина. Гроздето съдържа също така калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и селен.

Гроздето съдържа флавоноиди, които са мощни антиоксиданти и се борят с влиянието на свободните радикали върху организма, като забавят процеса на стареене.

Гроздето подобрява състоянието на дихателните пътища и белите дробове и затова се препоръчва при астма и заболявания на дихателната система.

Гроздето е полезно и за нашето сърце. То увеличава съдържанието на азотния оксид в кръвта, който предотвратява образуването на тромбове и така подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. Антиоксидантите, които се съдържат в гроздето, предотвратяват окисляването на холестерол, който блокира кръвоносните съдове.

Сокът от добре узряло грозде е прекрасно средство за лечение на мигрена. Той се пие рано сутрин, без да се смесва с вода.

Гроздето е перфектно средство срещу запек. То съдържа органични киселини, захар и целулоза и има меко разхлабващо действие. Гроздето помага при хроничен запек, като действа тонизиращо на червата и стомаха.

Светлите сортове грозде осигуряват на организма желязо и така премахват умората. Изпиването на една чаша гроздов сок зарежда човек с мощна енергия.

Антиоксидантите в гроздето стимулират имунната система. Тъмните сортове грозде не снабдяват организма с желязо, а намаляват нивото му в тялото.

Гроздето се отразява благотворно на бъбреците и укрепва здравето на мозъка, като по този начин предотвратява невродегеративните заболявания като Алцхаймер.

Защо още да ядем грозде? Както вече установихте, има редица причини да консумирате този сочен плод. Една от тях е отслабването. Диетата с грозде благоприятства свалянето на килограми. Същото можем да кажем и за рецептите с грозде, в които няма добавени захар или бяло брашно. Плодовите салати с грозде са подходящи за вталяване.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *