Site Overlay

Джинджифил с канела – мощна комбинация срещу вирусите!

Джинджифилът и канелата са екзотични подправки, които се използват в кухнята на всички региони по света. Те придават невероятни вкусови качества на храната.

Освен тази им употреба не по-малко важно е използването им като билки с лечебни свойства, особено срещу простуда през студените зимни месеци. Взети поотделно двете подправки имат силни антивирусни и антибактериални свойства и могат да се употребяват и самостоятелно.

Чаят от джинджифил е много добро средство за стимулиране на кръвообращението, повишаване на имунитета, при хрема и синузит, при кашлица и болки в гърлото.

Канелата също се препоръчва, когато ни атакуват вируси и простуди. Заради нейните противовъзпалителни свойства подправката се използва като затоплящо и стимулиращо имунитета средство при първи симптоми на вирусна атака или при наличие на инфекция на горните дихателни пътища.

Комбинацията джинджифил с канела е истинска имуностимулираща бомба, която е в състояние да се пребори дори с тежки последици от вирусните инфекции като проблеми с дишането заради тежък бронхит или пневмония.

Възможностите на джинджифила и канелата, когато се използват като тандем, са били познати отдавна на хората и Аюрведа активно се възползва от тях в своите лечебни практики.

Според древната лечебна практика сушен или пресен джинджифил е най-доброто средства при хрема. Действието му се засилва, когато е съчетан с други билки и подправки.

Едно от тези високо ефективни съчетания е в Йоги чаят. В него основни съставки са джинджифилът и канелата в съотношение 3 зърна джинджифил и 1 пръчка канела за чаша чай, а тяхното действие се подчертава от добавени по 2 зърна или шушулки кардамон и черен пипер. Има силно сгряващо действие.

При упорита кашлица с отделяне на секрети Аюрведа препоръчва чай от настърган джинджифил и смляна канела. Нужни са само 1 чаена лъжичка настърган джинджифил, щипка мляна канела и чаша вряла вода. За да е приятна напитката на вкус, може да се добави мед. Взима се 2-3 пъти на ден.

В народната медицина в повечето източни и западни страни също има предложения за ефикасни напитки на основата на джинджифила и канелата.

В Гърция комбинирането на джинджифила с канела е разнообразена с още много популярни билки, които варират според региона. Най-често към тях добавят лайка и лимон. А понякога и някакъв концентрат.

Още по-интересно предложение дават виетнамците. Те приготвят нещо като супа от пилешки бульон, сос от риба, някакво месо и нудли, а подправките джинджифил и канела често се подсилени от кориандър, карамфил, анасон и чесън. Целта е да се даде колкото може по-силна ударна доза витамини на тялото.

Вижте още как да си помогнете при гнойна ангина с тази лимонено-джинджифилова смес Здраве.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *