Site Overlay

Диета при дивертикулит | Gotvach.bg

Дивертикулитната диета е нещо, което Вашият лекар може да препоръча като част от краткосрочния план за лечение на остър дивертикулит.

Дивертикулите са малки и изпъкнали торбички, които могат да се образуват в лигавицата на храносмилателната система. Те се намират най-често в долната част на дебелото черво. Това състояние се нарича дивертикулоза. В някои случаи една или повече торбички се възпаляват или заразяват. Това е известно като дивертикулит.

Леките случаи на дивертикулит обикновено се лекуват с антибиотици и диета с ниско съдържание на фибри. Лечението може да започне и с период на почивка, когато не ядете нищо, след това да започнете с бистри течности, а после да преминете към диета с ниско съдържание на фибри, докато състоянието ви се подобри. По-тежките случаи обикновено изискват хоспитализация.

Хранителната терапия за дивертикулит е временна мярка, която дава на храносмилателната система шанс за почивка. Яжте малки количества, докато кървенето и диарията отшумят.

Диетата при дивертикулит обикновено започва само с бистри течности за няколко дни. Препоръчва се приемът на бульон, плодови сокове без пулп като ябълков сок, замразен плодов сок, желатин, много вода. Позволено е да приемате чай или кафе без сметана.

Няколко дни след старта на диетата ще започнете да се чувствате по-добре, Вашият лекар ще Ви препоръча бавно да добавяте храни с ниско съдържание на фибри.

Такива са консервирани или варени плодове без обелки или семена или консервирани или варени зеленчуци като зелен фасул, моркови и картофи (без кожата). След петия ден се позволява приемът на яйца, риба и пилешко.

След седмия ден се разрешава бял хляб, зърнени храни с ниско съдържание на фибри, прясно и кисело мляко, сирене, бял ориз, тестени изделия и юфка.

Трябва да се почувствате по-добре в рамките на два или три дни след започване на диетата и антибиотиците. Ако дотогава не сте започнали да се чувствате по-добре, обадете се на Вашия лекар. Също така се свържете с него, ако вдигнете температура, болката в корема се влошава, повръщате. Това са симптоми, изискващи хоспитализация.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *