Site Overlay

Диета Пролон – принципи и отслабва ли се с периодично гладуване?

Идеята за периодично гладуване за подпомагане на отслабването става все по-популярна през годините. И макар да изглежда, че модерната диета (ProLon Fasting Mimicking Die) наподобява периодичното гладуване, всъщност е съвсем различна. Ако сте мислили да опитате диетата Пролон, както е по-известна, ето всичко, което трябва да знаете.

Как действа диета Пролон

Предлага се петдневен комплект за планирано хранене на ProLon Fasting Mimicking Diet, разработен от доктор Валтер Лонго, изследовател и биолог в Университета на Южна Калифорния-Дейвис, или от самата компания (L-Nutra), както и доставчик на здравни услуги, и следват инструкциите какво да ядат и кога.

Целта на Лонго в разработването на диета, която да даде на хората здраве на база на гладуване, докато им позволява да ядат поне малко храна – и по този начин теоретизира, че те могат да ограничат калориите за по-дълъг период от време (като се има предвид период от пет дни).

Диетата Пролон е с ниско съдържание на калории, протеини и въглехидрати и с високо съдържание на здравословни мазнини. Трябва да подмами тялото ви да мисли, че е гладно, докато всъщност осигурява някои хранителни вещества.

Позволени храни при диета Пролон

Снимка: Veselina Di

С известна вариация, в зависимост от деня, типичната храна за деня на диета Пролон включва орехово барче за закуска, пакетче супа от сушени зеленчуци за обяд, крекери от къдраво зеле или пет маслини като закуска, малко по-обилен пакет супа (да речем с киноа) за вечеря и бар за десерт. Плюс това има чаша билков чай, някои добавки и в зависимост от деня, енергийна напитка (вода + растителен глицерин). На първия ден получавате най-много калории – около 1100. От 2 до 5 ден около 700-800 калории.

Какви са ползите за здравето от гладуването като цяло?

Предварителните изследвания показват, че периодичното гладуване (като метод 16/8, при което храненето е ограничено до осемчасов период през деня, с 16 часа на гладно) може да помогне на тези с диабет тип 2 да подобрят нивата на глюкозата си и да отслабнат. И други изследвания са установили, че периодичното гладуване може също да намали определени симптоми на възпаление.

Различни проучвания на различни видове гладуване (някои от проучванията са били малки; някои върху определена популация и вероятно не се отнася за всички; някои на много затлъстели хора) показват подобрения в занижаване на рисковете от сърдечни заболявания, включително загуба на тегло, по-добри холестеролни числа и по-малка обиколка на талията.

Какви са ползите за здравето и отслабването при диетата Пролон

Валтер Лонго провежда проучване на 100 души, които са били подложени на трите периодични етапа на гладуване по схема Прлон. Установено е, че хората свалят средно 6 килограма и намаляват мазнините в корема; нивата им на кръвна захар и холестерол също са се подобрили.

Необходими са повече независими изследвания, за да се потвърдят тези данни. Дали диетата ProLon Fasting Mimicking Diet е по-добра за отслабването или дава повече здравословни ползи от другите видове диети на база периодично гладуване, не е докрай проучено.

Кой не трябва да се подлага на диетата Пролон

Диета Пролон

Уебсайтът на компанията казва, че диета Пролон не трябва да се използва от хора, приемащи инсулин или други лекарства за понижаване на глюкозата (напр. тези с диабет) или със сериозни сърдечни заболявания.

Режимът за отслабване не се препоръчва и за жени, които са бременни или кърмят, алергични към ядки или соя.

Колко струва диетата Пролон?

Планът за ProLon Fasting Mimicking Diet е скъп: Петдневният комплект с кутия за хранене струва $ 249 от уебсайта (225 долара всяка, ако поръчате три кутии наведнъж). Цената може да бъде различна, ако бъде поръчана директно от лекар. Имайки предвид това, което всъщност получавате като ядене всеки ден (повече за това по-долу), това не е много храна за това, което плащате, около $50 на ден.

Според плана хората правят петдневната ProLon диета веднъж месечно; предложението на компанията е потребителите да се консултират със своя лекар след първия месец, за да проверят дали трябва да я направят отново на следващия месец (до три последователни месеца, предлага компанията).

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *