Site Overlay

Диетично ризото с пуешко и диви гъби – Рецепта

Начин на приготвяне:

Ако ползвате диви сушени гъби, първо ги накиснете във вряла вода – 500 мл за 20 минути, след това изцедете течността, изхвърлете последните 3 супени лъжици течност (понякога сушените диви гъби могат да имат песъчинки).

Докато те се накиснат, имате време да сварите бульона от нарязаните пуешки хапки в 1 и 1/2 л вода със зеленчуци по избор, (лук, целина, морков, праз, пащърнак, корен магданоз и др.) Това ще ви отнеме около 25 мин.

След 20 – 25 минути накълцайте накиснатите гъби и ги оставете настрана.

Почистете кафявите печурки от пръста или повредените части и ги нарежете на филийки или парчета.

Докато се вари бульонът и се хидратират сушените гъби, си пригответе печурките. В отделен тиган с малко масло запържете нарязаните печурки до омекване и зачервяване.След като се сготвят, добавете ги, към вашето ризото заедно с манатарките, голяма шепа нарязан магданоз, 1 ч.л. масло, сол и черен пипер

За да направите ризотото с гъби, добавете половината масло в тенджерата със зехтина, загрейте на умерен огън и запържете лука, докато омекне, но не да се зачерви, добавете хидратираните гъби и гответе за 2 минути, разбъркайте ориза и чесъна и гответе още 1 минута при непрекъснато разбъркване, като се уверите, че оризът е покрит с лука и олиото.

Залейте виното и го оставете да кипне, докато се изпари, подправете добре с морска сол и черен пипер. Започнете да добавяте една четвърт от бульона, оставете ориза да къкри, като често разбърквате, докато оризът поеме цялата течност.

Повторете процеса, докато се изразходва целият бульон; оризът трябва да е кремообразен и пухкав, добавете парчетата сварена пуйката и продължете да бъркате, докато оризът се свари и пуйката се загрее отново в сместа.

Ако оризът все още е малко суров, добавете още бульон или вода. Ако се притеснявате от този начин на приготвяне на ориза, просто изсипете горещ бульон 1 л и гответе на слаб котлон до сваряването му. Следете как се поема от ориза!

Свалете тигана от котлона; добавете останалото масло и сирене, ако ползвате (аз този път пропуснах) коригирайте подправката.

Покрийте и оставете за 5 минути, за да може оризът да попие излишната течност, докато се охлажда.

След като се сготви, добавете към вашето ризото голяма шепа нарязан магданоз, сол и черен пипер.

Съвет: Можете да използвате праз вместо гъби в диетичното ризото с пуешко и диви гъби; също това ястие е добро с бяло и тъмно пуешко месо.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *