Site Overlay

Днес е Националният ден на фаст фууда

На 16 ноември се отбелязва Национален ден на фаст фууда. Днес любителите на нездравословното хранен празнуват с кофичка пържено пиле, а за почитателите на полезното и рационално хранене днешният ден е антипразник.

Въпреки желанието на мнозина да се храним пълноценно, избягвайки пържени храни, мазни понички и пица на парче, няма как да се отрече, че всеки от нас е похапвал в даден момент нещо бързо на крак. И причините за това са ясни – фаст фуудът е вкусен, пести ни време от готвене и в повечето случаи струва по-малко пари.

И съвсем в реда на нещата, заведенията за бързо хранене просперират, молейки се всеки ден броят на бързащите гладни хора, чиито мисли са заети от различни проблеми, да се увеличава.

Интересен факт е, че зараждането на подобен тип места за хранене може да се потърси още в древността. Има данни, че древните римляни са направили първата крачка през прага на фаст фууд заведенията.

Тогава в много римски градове можело да се видят улични сергии и щандове, отрупани с осолени меса, хляб и вино.

Доста хилядолетия след Римската империя се появяват заведенията за бързо хранене такива, каквито ги познаваме днес. През 1867 г. в Ню Йорк отваря врати първият американски фаст фууд ресторант, който представлявал щанд за хотдог на Кони Айлънд!

Статистиката сочи, че 100 години по-късно, през 1970 г. в САЩ се харчат цели $6 милиарда долара в ресторантите за бързо хранене от изгладнели родители и деца. Към настоящия момент затлъстелите американци струват на икономиката си годишно 8.65 милиарда долара.

И въпреки това най-голямата международна платформа за поръчка на храна Foodpanda е положила усилия и е направи проучване сред хорските предпочитания за това кои са най-любимите фаст фууд изкушения.

Без никаква изненада бургерът печели първо място. Ежедневно милиони тийнейджъри между 14 и 16-годишна възраст бързат към най-близката верига за бързо хранене, за да похапнат сладко пилешки- или чийзбургер. 60% от подрастващите си поръчват бургер всяка седмица.

Хотдогът е от любимия фаст фууд

Утешителната втора позиция се заема от хотдога, който е любим на хора между 18 и 30-годишна възраст. Едва 15% са консервативните любители на сандвича с кренвирш – те го хапват без никакви добавени сосове и зарзавати. Разбираемо, по-големият процент се пада на хората, които слагат щедри количества кетчуп, майонеза и горчица върху хотдога си.

Пицата на парче се нарежда на трета позиция, като е любима предимно на учениците. Най-предпочитаните видове пица са тази с 4 сирена и пица с шунка и гъби.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *