Site Overlay

Днес е Световният ден на веганите

Днес честваме Световния ден на веганите. Веганите са хора, които не само че не консумират никакви животински продукти, но изцяло отхвърлят тяхната употреба и в бита си.

В своите разбирания веганите са много по-строги и от вегетарианците и отказват да използват продукти, които може да са косвено свързани с животните.

За първи път Денят на веганите се чества на 1-ви ноември 1994 година. Инициатор на празника е Веганската общност Vegan Society, която отбелязва своята шейсет годишнина.

Думата веган е въведена от Доналд Уотсън. Той избира да бъде вегетарианец, когато е само на 14 години, а на 30-годишна възраст вече е веган. Уотсън доживява до 95 години.

Защо хората избират да станат вегани? Една от причините тези лица да се откажат от млякото, яйцата, изделията от животинския произход (кожа, коприна, вълна и други), пчелния мед (при най-заклетите вегани), изделията с животински съставки (глицерин, желатин), някои видове захар и козметика, тествана върху животни, е тяхното желание да не причиняват никаква вреда на животните.

Други пък предприемат тази крайна мярка, тъй като се интересуват живо за здравето си и отказват да консумират храни, които са вредни. Немалко хора прибягват до веганството и по чисто егоистични причини-факт е, че с този режим на хранене се отслабва качествено, понеже организмът се пречиства от токсини.

Вегански рецепти

На днешния ден се организират различни инициативи, свързани с веганството. Веганите по целия свят се опитват да покажат на останалата част от човечеството колко е важно хората да пият чиста вода, да се изхранват от плодородна земя и да не убиват животни, тъй като всяко живо същество има своето място под слънцето.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *