Site Overlay

Добруджански тутманик с праз и мас – Рецепта

“Разчупваме добруджанския тутманик с праз и виждаме жадните погледи на всички, които се надяват на по-голямо парче”

Начин на приготвяне:

Първо си приготвяме тестото.

В купа слагаме затоплено мляко (или вода), маята и захарта. Разбъркваме да се разтвори маята. Оставяме да шупне за 15 мин.

В друга купа пресяваме двата вида брашно, като само половината от бялото пресяваме и добавяме постепенно към сместа, ще го доомесим в зависимост от вида и количеството на продуктите – може да варира.

Добавяме солта и разбъркваме. Когато маята шупне, чукваме яйцата в нея и разбъркваме. Започваме да добавяме по супена лъжица брашно към маята, разбъркваме до усвояване и добавяме следващата.

След като тестото започне да се оформя, го прехвърляме на плота, за да го доомесим. Омесваме добре и ако трябва, добавяме още брашно. Трябва да получим меко и нелепнещо тесто. Прехвърляме в купа, завиваме го с кърпа и го оставяме на топло място да удвои обема си.

Докато тестото втасва, ние си приготвяме плънката за добруджанския тутманик.

В тиган слагаме свинската мас или краве масло и тънки колелца нарязан праз. Запържваме праза до готовност и го оставяме настрани, но на топло място, за да не се втвърди свинската мас.

Когато тестото ни е готово, го изсипваме на плота и с намазнени ръце разстиламе тестото в продълговата форма, върху която изсипваме праза и върху него натрошеното сирене.

Започваме да навиваме от широката страна по малко и сравнително стегнато, докато стигнем до края на тестото. Ще получите еднакво на дебелина руло.

След това разрязваме на парчета по два сантиметра до три и нареждаме в кръгла тава с разреза нагоре, като леко ги застъпваме. Оставяме така за около 15 мин да втаса.

Намазваме с мляко, разтопено краве масло и яйце, които сме разбъркали. По желание поръсете със сусам.

Печем тутманика в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути.

Да ви е сладко с моя добруджански тутманик с праз и мас!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *