Site Overlay

Домашен сладолед с шамфъстък – Рецепта

Начин на приготвяне:

1. Разбийте жълтъците със захарта. Сипете млякото и сметаната и поставете на водна баня при 90 градуса за 8 минути. Бъдете точни в градусите и минутите, защото в противен случай рискувате жълтъците да се сварят и млечният сладолед да развали вкуса си.

2. Добавете ванилията и щипка сол и разбъркайте.

Налейте сместта в съд с капак, който да е удобен за замразяване – или машина за сладолед. Трябва да е на пласт не по-дебел от 4 см, ако не е машина за сладолед, след малко ще разберете защо.

3. Оставете сместа да изстине и приберете във фризер за 10 часа.

Ако сте ползвали машина за сладолед, трябва да е готов, в такъв случай запечете шамфъстъка на сух тиган, накълцайте го и прибавете към сладоледа.

Ако обаче сте замразили в обикновен съд, може да има образувани кристали.

За да превърнете отново сладоледа си в пухкав и мек, оставете го в хладилника да се отпусне за 20 минути. След това раздробете и сложете парченцата в блендер. Смелете го на два пъти на няколко секунди, за да не затруднявате уреда. По този начин ще разбиете възможните образувани кристалчета и домашният сладолед с шамфъстък ще стане пухкав и гладък. Смесете го със ароматния запечен шамфъстък и поднесете.

Да ви е сладко!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *