Site Overlay

Домашен сладолед с ядки – Рецепта

Начин на приготвяне:

1. Ядките се смилат на дребно и към тях се налива млякото и сметаната. Бадемите и лешниците не е нужно да бъдат белени.

Сместа се поставя на котлона при умерен огън и в нея се сипва 100 грама от захарта. Вари се 5-6 минути при често разбъркване.

2. Сместа се дърпа от котлона и се оставя да престои под капак 1 час, след което се прецежда.

3. Жълтъците се разбиват с останалата захар (50 г). Към тях се налива млечната смес и се слага на водна баня при непрестанно разбиване за 5-6 минути. Температурата не трябва да надвишава 80 градуса.

4. Налива се в съд, подходящ за замразяване, който се затваря херметически. Машина за сладолед е още по-добър вариант, стига да разполагате с такава.

По желание към сместа за сладоледа се добавят още счукани ядки.

5. Замразява се във фризер за минимум 4 часа, като първите два се разбърква през 30 минути (ако е в обикновен съд, а не машина за сладолед).

Друг вариант е след като веднъж замръзне да се извади на стайна температура за 5-10 минути, после се реже на парченца и смила в блендер. По този начин се разбиват възможни образувани кристали и млечният сладолед става пухкав и нежен.

Да ви е сладко! Домашният сладолед с ядки е готов.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *