Site Overlay

Домашни гръцки гирос

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
арабски питки – 2
месо – 300 гпо избор (свинско или пилешко)
червено вино – 100 мл
риган – 1 к.л.
чесън – 1 скилидка
сол – 2 щипки
зехтин – 20 мл
дафинов лист – 1 начупен
лук – 1/2 глава
картофи – 3 големи
домати – 1 голям
зехтин – 50 мл за пържене на картофите
ЗА СОСА
майонеза – 2 с.л.
горчица – 1 с.л.
кисело мляко – 1 с.л.
сусамов тахан – 1 к.л.
сол – на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Гирос е гръцката разновидност на арабския дюнер и съответно за направата му може сами да си приготвите питките или да използвате готови арабски питки.

Месото се маринова за около час с ригана, зехтина, солта, пресования чесън, дафиновия лист и виното. През това време може да го обърнем няколко пъти, за да сме сигурни, че е поело от ароматите на всички подправки.

След час го навиваме на стегнато руло, увиваме го с конец и слагаме в йенска тенджера във фурната да се пече на 200 градуса за около 18-20 минути, като имайте предвид, че ако използвате пилешко месо, то е по-крехко и ще се сготви по-бързо.

Покрай месото слагаме нарязания лук и той попива от соса и омеква. Поливайте с марината от време на време и обръщайте рулото, за да се изпече добре от всички страни.

Когато е готово, махаме конеца и нарязваме месото на тънки ивички.

Белим, измиваме, нарязваме и пържим картофките.

Съставките за соса се смесват.

Питките се навлажняват леко и се затоплят на грил-тиган, намазват се обилно със соса, добавят се картофите, месото с лука и зеленчуците (по свой вкус може да добавите зелена салата и краставица, вкъщи ние ги хапваме само с домат).

Източник: gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *