Site Overlay

Екзотични рецепти с бамбук | Gotvach.bg

Бамбукът е широко използван в кулинарията, особено в азиатските страни. Той е много ценен, тъй като доставя на организма богато разнообразие на аминокиселини, фибри и други полезни съставки.

Бамбукът е вкусен, приложим в различни по вид ястия. Бамбукови парченца, кълнове влизат в състава на всякакви екзотични рецепти.

Яхния с бамбук и тофу

Необходими продукти: 2 пакета бамбук, 3-4 моркова, замразен грах, 1 тарелка гъби печурки, 1-2 червени чушки, 1-2 пакета бамбук, 1 пакет тофу, доматен сос по желание, соев сос Тамари, 1 био зеленчуков бульон, 1-2 скилидки чесън, сол, (лют) червен пипер, босилек, чубрица

Начин на приготвяне:: Бамбукът, морковите и гъбите се наситняват. Смесват се заедно с граха и се слагат в тиган с малко гореща вода и малко соев сос. Когато омекнат, към тях се прибавят нарязаните на лентички червени чушки, добавя се стрития на прах зеленчуков бульон и тофуто на кубчета. Добавя се и наситнената скилидка чесън. Изсипва се и доматеният сос, подправките на вкус и се омесва добре. След 2-3 минути е готово.

Пилешко с бамбук и гъби

Необходими продукти: 250 г пилешко филе, 1 стрък праз, 1 глава лук, 150 г гъби, 200 г бамбук от консерва, 2-3 с.л. соев сос, 50 мл бульон, 1 с.л. нишесте, растителна мазнина

Начин на приготвяне:: Пилешкото се запържва в сгорещена мазнина, докато порозовее. Добавят се гъбите и лука и се пържи около 2-3 минути. Добавя се бамбукът и се бърка около 1-2 минути. Пилешкото се полива със соевия сос и бульона и се разбърква отново. Прибавя се и веднага разтворено в 1 с.л. вода нишесте. Екзотичното ястие с бамбук се бърка, докато се сгъсти. Добавя се празът, след което отново се разбърква и се сваля от котлона. Сервира се с варен ориз.

Бамбукови кълнове с гъби

Необходими продукти: 200 г сушени гъби шийтаке, 2 парчета бамбукови кълнове, 3 стръка зеле бок чой, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар, 1 с.л. сос от стриди, 1/2 ч.л. тъмен соев сос, 1 с.л. разредено с вода нишесте, 1/2 ч.л. сусамово олио

Начин на приготвяне:: Гъбите се накисват във вода за 3 часа, след което се изчистват и се нарязват. Бамбуковите кълнове се нарязват на малки парчета. В тенджера се налива вода и 1/2 ч.л. сол. Когато водата заври, в нея се потапя зелето за 10 секунди, след което бамбуковите кълнове за 1 минута. Изваждат се и се отцеждат. Гъбите се слагат във врялата вода за 2 минути.

Олиото се сгорещява на силен огън. В него се слагат бамбуковите кълнове и гъбите и се пържат около 3 минути, след което се посоляват.

В тигана се налива малко гореща вода. В него се слагат соса от стриди, захарта и соевия сос. Когато водата изври, се налива разреденото нишесте и малко сусамово олио, при постоянно бъркане. Ястието се поднася със зелето бок чой.

Бамбук с телешко месо

Телешко с бамбук

Необходими продукти: 1.5 кг чисто телешко месо, 300 г гъби, 6 моркови, 7 зелени чушки, 330 г бамбук, 1 глава лук, 200 г белени фъстъци, 25 мл сос уорчестър, 30 мл соев сос

Начин на приготвяне:: Месото се нарязва на малки парченца. Залива се със соевия сос, уорчестър соса, черния пипер и наситнения розмарин. Оставя се за около час на стайна температура. През това време зеленчуците се нарязват на ситно.

Месото се запържва в дълбок тиган. След него се запържат зеленчуците поотделно, като гъбите са последни. Бамбукът се запържва за кратко. Зеленчуците трябва да са хрупкави, а не меки.

Продуктите се смесват в дълбок съд, като последни се слагат фъстъците. Разбърква се добре и се оставя да се задуши хубаво под капака.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *