Site Overlay

Екзотични ястия с лимонова трева

Лимоновата трева е подправка, представляваща листата на многогодишно тревисто растение. Тя може да се използва прясна, сушена и стрита на прах.

Лимоновата трева има ясно изразен лимонов аромат и е много популярна в страните от Югозападна Азия, като Индия, Тайланд, Камбоджа и Виетнам, както и в Карибския регион. Използва се при приготвянето на редица екзотични ястия в тези страни.

Ето някои апетитни екзотични ястия с лимонова трева, които можете да си приготвите вкъщи:

Телешко по тайландски

Необходими продукти: 500 г тънко нарязан телешки бут, 1 консерва кокосово мляко, 230-400 г тайландско къри, 2 с.л. рибен сос, 2 с.л. захар, 1/3 връзка босилек (едро нарязан), 1 лимонова трева, нарязана по дължина, сол, чесън, черен пипер.

Начин на приготвяне:: Месото се маринова за 20 минути в сол, чесън и черен пипер. 1/2 от консервата кокосово мляко се изсипва в тенджерка и се оставя да заври на слаб огън.

Кърито се разтваря в кокосовото мляко при постоянно бъркане. Добавят се рибеният сос и захарта. Когато сместа заври, се добавят нарязания босилек и лимоновата трева. Разбърква се добре и се добавят месото, заедно с останалата консерва кокосово мляко. Огъня се увеличава и се разбърква докато заври отново, след което се отстранява от огъня. Екзотичното ястие с лимонова трева е готово.

Тофу с лимонова трева и босилек

Необходими продукти: 200 г плоски оризови спагети, 3-6 гъби, 2 шепи кашу, 1-2 зелен лук, 400 г тофу, 1-2 сладки червени чушки, 2 зрели червени домата, 2 чили чушлета, 3 стръка лимонова трева, 6 стръка пресен босилек, 2 скилидки чесън, соев сос, сусамово олио, зеленчуково олио

Начин на приготвяне:: Спагетите се сваряват, отцеждат и изплакват със студена вода, след което се заледяват. На умерен огън се поставят два тигана с по малко зеленчуково олио. Лимоновата трева се нарязва и счуква в саханче с чесъна.

Тофуто се нарязва на парчета и се слага в единия тиган. В другия се поставят нарязаните гъби. Зеленият лук се нарязва, като същевременно се обръща тофуто, за да покафенее от всички страни. Когато гъбите са готови, им се добавя кашуто, заедно с бялата част на зеления лук.

Доматите и чушките се нарязват на ситно и се смесват с чесновата лимонова трева. Сместа се сипва при тофуто. Бърка се постоянно, докато кашуто покафенее. Когато това стане, се добавя малко сусамово олио в тигана, заедно със сварените спагети. Разбърква се, за да се покрият хубаво с олио. Огънят се намалява, а спагетите се запържват до хрупкавост от двете страни.

Листата босилек се накъсват, а чилитата се нарязва диагонално на парчета с широчина около 3-4 мм. Слагат се в тигана с тофуто и се разбърква. Добавя се около 1 с.л. тъмен соев сос при спагетите и около 2 с.л. светъл соев сос.

Отново се разбърква добре. Отгоре се поръсва с нарязаните пера на зеления лук и ястието с лимонова трева е готово за поднасяне.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *