Site Overlay

Еньовден е! Какво да сложим на трапезата според традицията

Еньовден (Яневден, Иванден, Драгийка) е български празник със стар произход. Отбелязва се на 24-ти юни всяко лято. В нашенския празничен календар присъства още като Еньо бильобер. Някои го наричат и деня на Божиите природни тайнства заради необикновената енергия, с която той е зареден.

На същия ден източноправославната църква отбелязва Деня на Йоан Кръстител и по тази причина ритуалите по случай двата празника се доближават и дори преплитат.

Старите хора казват, че от днес започва начало на зимата и Еньо си намята кожуха и отива за сняг. Говори се, че в утрото на Еньовден, когато слънцето изгрява, то трепти и който го съзре, ще го очаква здраве през цялата година.

Според народните поверия също така на Еньовден билките притежават най-мощна лечебна сила и помагат дори за много тежки заболявания. Казват, че е най-добре в ранни зори при изгрев слънце да си берат лековитите треви, тъй като именно тогава имат най-мощна сила.

Вярва се още, че Свети Еньо помага на бездетните семейства така, както Бог е помогнал на Захарий и Елисавета да се сдобият със сина си – Свети Йоан Кръстител.

Според поверието на Еньовден се сбъдват добрите пожелания и с изпълнението на старите обреди народът отбелязвал появата на ново семейство.

На Еньовден се прави Еньовска питка, приготвена по всички правила:

– Трябва със зелена клонка да е разбъркано брашното;

– Вместо с вода питката да е омесена с отвара от седем зелени билки;

– Трябва питката до иконата на свети Йоан Кръстител да пренощува със свещ, стояща в пясък от река Йордан. След това сутринта в църквата трябва да бъде осветена пред иконата на свети Йоан Кръстител. После да бъде раздадена с много обич за здраве, благоденствие и успехи.

Супа от киселец за Еньовден

На Еньовден се правят и гозби със седем билки. Например супа от киселец, зеленчукова супа с гъби и печена царевица.

Еньовден безспорно е един от най красивите български летни празници. Нощта срещу 24 юни се смята за нощ на здравето, благополучието, късмета, любовта и тайнствата. Всички народни обреди, обвързани с празника, носят благоденствие и добруване!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *