Site Overlay

Есенна пита Цвете – Рецепта

“Радваме се на есента с тази страхотна питка цвете за повод и за всеки ден – когато и да я приготвите, ще се хапне за минути”

Начин на приготвяне:

В купа пресях брашното и добавих солта. Половината мляко загрях и в него размих маята с 1 с.л. брашно и захарта. Оставих за около 20 мин. да се удвои.

В друга купа разбих яйцата, останалото прясно мляко, киселото мляко и олиото. Когато маята е готова, я прибавих към яйцата и разбърках.

Направих кладенче в брашното и изсипах маята и яйцата. Замесих меко тесто и прехвърлих на набрашнен плот, за да го доомеся хубаво и да почнат да се появяват мехурчета.

Преместих в купа да втаса за около 50 мин. на топло във фурната, на леко отворена врата и включена на 50 градуса.

След това премесих тестото и разделих на 9 части, 7 направих на топчета и наредих във външния кръг. От другите две направих цветенцата в центъра – разточих на две кори и с чаша изрязах кръгчета.

По пет кръгчета мажа с олио и слагам със застъпване. Навивам на рулце и режа на две. Така от едно рулце стават две цветенца.

После мажа питката с цяло яйце, 2 с.л. прясно мляко и малко олио и оставям за още 15 мин. да почине. Загрявам фурната на 200 градуса през това време.

Пека есенната пита цвете около 55 мин. На 20-25 мин. от печенето завивам с хартия. Във фурната сложих и чашка с вода на дъното.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *