Site Overlay

Етерично масло от римска лайка – всички ползи и приложения

Древните римляни използвали растението с латинско название Anthemis nobilis по време на война за придаване на смелост и кураж на всеки войн. Днес популярното название на това растение е римска лайка.

То расте близо до земята и стига до височина около 30 сантиметра. Листата и цветовете му са в сиво-зелено като маргаритките, а уханието му е на ябълка. Това симпатично и скромно цвете има положително въздействие върху растящите наблизо растения и затова го наричат и доктор на растенията.

От цветовете на римската лайка чрез метода на парната дестилация се добива етерично масло. То има сладък флорален и плодов аромат, наподобяващ този на свежата ябълка и жълто-зелен цвят. Чистият аромат е много успокояващ.

Етеричното масло от римската лайка има редица приложения заради многобройните ползи, дължащи се на добрия му състав. Той включва като основни съставки 4- метиламил ангелат, изобутил ангелат, изоамил тиглат. Те му придават антисептични свойства, които са ефикасни при рани, язвени процеси в кожата, екзема, подагра и други кожни раздразнения, включително бактериални кожни заболявания, в това число в устната кухина и на венците.

Лечебните свойства на маслото на римската лайка не се изчерпва с това. Може да се ползва и при храносмилателни проблеми. Тогава са подходящи компресите с маслото за облекчаване на оплаквания при диария, запек, метеоризъм, колики и коремни болки.

Дихателната система също се повлиява добре от това етерично масло. Подходящо е при пристъпи на астма за инхалации или масаж на активните точки – слънчев сплит, китки, слепоочия.

Добре влияе и на репродуктивната система, затова при болезнен цикъл, нередовна менструация или менопауза е добър помощник в овладяването на симптомите.

При оплаквания в областта на мускулно- скелетната система – болки, спазми, се препоръчва масло от римска лайка за масажи в мястото на болката. При наранявания и отоци обаче не бива да се масажира с него, а да се направи студен компрес.

Тъй като е безопасно за деца, маслото може да се използва при храносмилателни разстройства, диария и безсъние.

Извлекът от римската лайка е полезен при всякакъв тип кожа и затова във фармакологията се използва широко във всякакъв тип кремове.

Ефективно средство е срещу безсъние и дори малките му концентрации имат успокояващ ефект.

Римската лайка във вид на етерично масло се комбинира добре с лавандулата, здравеца, розата и с екзотичните нероли и иланг-иланг.

А за да си помогнете на 100%, пробвайте нашия чай от лайка, а за красота – лайка с мед за укрепване на косата.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *