Site Overlay

Е476 – Полиглицерол полирицинолеат

Полиглицерол полирицинолеат представлява емулгатор. Химичният му състав представлява съединение на мастни киселини. Той е получен от семената на растението рицин.

Полиглицерол полирицинолеата намалява вискозитета на шоколадовите кувертюри и шоколада.

В днешно време добавката Е476 се получава чрез преработката на генетично модифицирани храни. Е476 е жълтеникава и вискозна течност, която се състои от полиглицеролови естери. Те са кондензирани с мастни киселини от рициново масло.

Добавката Е476 представлява стабилизатор и се използва за подобряване и запазване на вискотезата на хранителните продукти.

Добавката Е476 се среща в готовите супи, готовите сосове, маргарина и майонезата.

Тази добавка не е алерген. Съществуват проучвания, относно ефекта на полиглицерола върху здравето на човека. Според тези проучвания Е476 не предизвиква хранителни алергии.

Добавката Е476 се смята за безопасна, но информацията, която може да намерите за нея, е противоречива. Употребата на Е476 е разрешена в хранително-вкусовата промишленост в България, Украйна, Русия и в повечето европейски страни. В някои страни обаче е забранено да се използва този емулгатор.

Държавната агенция за стандарти в храните на Обединеното кралство е тествала полиглицерол полирицинолеат като хранителна добавка и той е одобрен за използване в Европейския съюз. Тази добавка няма токсично действие и при контакт с кожата не я дразни.

Според част от източниците, когато се прекали с консумацията на Е476, може да се получи увеличаване на бъбреците и черния дроб, което да доведе до нарушена обмяна на веществата. Допустимата дневна доза за прием на тази добавка е 7.5 mg/kg телесно тегло.

Също така може да доведе до наднормено тегло. Като цяло добавката Е476 има негативен ефект върху метаболитните процеси в човешкият организъм.

В човешкият организъм по-голяма част от добавката се разгражда бавно в червата. Полиглицеролите се отделят частично в урината и изпражненията.

Малките деца и хората, страдащи от стомашни заболявания, трябва да внимават с консумацията на добавката.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *