Site Overlay

Загорска Джуха – Рецепта | Gotvach.bg

“Питателна и много вкуса супа – нещо нетипично, което горещо препоръчваме да опитате “

Начин на приготвяне:

Загорска джуха представлява гъста есенно-зимна хърватска супа, която сгрява душата със своите вкус и питателно съдържание.

Приготвянето и няма да затрудни никого, защото се доближава и до нашата традиционна кухня, въпреки че има и различия. В това се състои и очарованието да опитваме различни гозби и да усещаме традициите на други народи.

Започнете с накисване на сушените гъби и докато те се хидратират, си почистете и нарежете зеленчуците – лука и чесъна на ситно, морковите на полумесеци, а печурките на малко по-едри, но тънки парченца. Картофите направете на кубчета като за супа.

Загрейте двата вида мазнина. В началото може да усетите малко натрапчива миризмата на свинска мас, но не се тревожете – впоследствие натрапчивостта ще изчезне и тя ще придаде друга плътност на вкуса на ястието.

Запържете лука за няколко минути, след това сложете морковите и солта, а когато и те започнат да омекват леко, добавете гъбите и бекона, нарязан на малки парчета, без кожата. След като и те се запържат, сипете виното, червения пипер, дафиновия лист и малко вода или зеленчуков бульон, за да се покрият продуктите.

Задушете до полуизпаряване на течността и тогава налейте още бульон, отцедените горски гъби и оставете супата да къкри.

Накрая прибавете картофите.

Доливайте течност и гответе до омекване и пълно сваряване на зеленчуците.

За завършек подправете с черен пипер, оцет, още сол, ако е необходимо, и две-три лъжици заквасена сметана.

Преди да поднесете топлата уханна зимна супа, гарнирайте всяка порция с още заквасена сметана и прясно накълцан магданоз.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *