Site Overlay

Задушени вратни пържоли – Рецепта

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на полумесеци в голяма купа, добавете всички останали подправки и зехтин и разбъркайте, да се смесят.

Мариновайте пържолите, нарязани на около 1.5-2 см дебелина, в сместа за около 24-48 часа. Хубаво ги натъркайте с маринатата и ги покрийте с нея.

Във незалепващ тиган сложете олиото и загрейте добре на висока температура, докато олиото започне да пуши. Идеята е да запечатаме/ карамелизираме месото, а не да го варим. Запържете вратните пържоли за кратко от двете страни, докато хванат хубава, златиста коричка.

След като сте готови с пържолите, добавете в същия тиган маринатата, виното и маслото и редуцирайте, докато се изпари алкохолът от виното и се намали течността наполовина, като разбърквате да не загори и да абсорбирате обратно останалото по дъното на тигана от карамелизацията на месото.

В глинен гювеч сложете малко от сместа на дъното и започнете да редите пържолите и между тях от сместа. Покрийте с остатъка пържолите и сложете капака.

Сложете на ниско тенджерата във студена фурна и настройте на 160 градуса. След като се загрее, печете около 2 часа.

Сервирайте с гъбен сос за пържоли и чаша червено вино или гарнитура по желание.

Гарантирам, че вратните пържоли ще са толкова крехки, че ще се топят в устата.

———————————–

Съвети:

Ако запечатате задушени вратни пържоли на барбекю, пропуснете пушената сол.

Към маринатата можете да добавите, ситно нарязана чушка червено чили или на вкус, сухо чили.

Ползвайте морска сол, задължително, а не обикновена. Обикновената ще издърпа влагата от пържолите много бързо и за времето, за което се маринова, ще започне да готви месото и пържолите ще са по сухи.

Виното задължително трябва да е такова, което бихте пили. Ако не ви харесва за пиене, няма да ви хареса и за готвене.

Във моите рецепти има гъбен сос с манатарки, който върви чудесно със тези пържоли.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *