Site Overlay

Засаждане и отглеждане на чери домати в саксии

Чери доматите са сред най-желаните от градинарите. Засадете домати в саксии и след два месеца ще имате пресни зеленчуци на балкона си. Доматите изобщо не са претенциозни и растат при всякакви условия, ако имат много слънце! За сметка на това ще ви изненадат приятно с вкусови и кулинарни качества.

Освен да се влагат в класически салати с краставици и домати, чери доматите намират приложения почти навсякъде. Те са страхотни за италиански пици, сосове за спагети, ризото с манатарки. В сурово състояние пък придават свежест на всяка богата запеканка или солена торта. Въобще, ако имате чери домати под ръка, винаги можете да направите от нищо нещо и да впечатлите неочаквани гости без особено подготовка.

Но за да разполагате с чери домати, трябва или да притичате до най-близкия магазин или сами да си ги отгледате. А както знаем, по-вкусно и полезно от домашното няма!

Лесно е да отглеждате чери домати в саксии, защото тези растения се адаптират много бързо към различни условия на живот. Но те се нуждаят от много слънце, през по-голямата част от деня.

Ако имате балкон или слънчева тераса, можете да отглеждате много зеленчуци в саксии и сандъчета. А чери доматите са сред най-продуктивните. Дори се препоръчват сортове чери домати с малки и червени или жълти плодове, особено ароматни и сладки. Но ако сте неопитни градинари, започнете с един цвят.

Можете също да отглеждате саксийни домати, ако имате градина, но имате твърде малко място за зеленчуци или солена и пясъчна почва. При тези условия можете да създадете малка саксийна зеленчукова градина с качествена почва и ще давате плодове през цялото лято.

Отглеждането на чери домати в саксии е изключително лесно, стига да следвате няколкото прости съвета, които ще намерите тук.

Отглеждане на чери домати в саксии

Първото нещо, с което трябва да се сдобиете, са семена за чери домати. Има много разновидности и екзотични сортове, но ако ще отглеждате чери домати за първи път, най-добре заложете на най-обикновен сорт. Имайте предвид, че ще са ви нужни само няколко семена, тъй като дори две растения са напълно достатъчни за едно неголямо домакинство.

Най-подходящи за отглеждане на открито за нашите климатични условия са средноранните и късни сортове чери домати. Има вариант и да се сдобиете с готов разсад от пазара.

Семената чери домати се засаждат кофички, пълни с почвено-торфена смес, за да се сдобиете с разсад. Кофичките се поставят на слънчево място. Могат да се използват кофички от кисело мляко, както и празни мини саксийки от цветарски магазин.

Разсадът от домати е готов за засаждане в почвата след около месец. Силните растения се разсаждат в голяма саксия, достатъчно голяма, за да поеме кореновата им система. В нея трябва да се насипе сух естествен тор.

Пригответе дълбоки саксии, дълбоки около 30 – 40 см и широки, поставете първия слой от фин чакъл, смесен с почвата, а след това плодородна почва, богата на хумус. Добавете шепа бели топчета агроперлит, които запазват влагата в корена на растението.

Растението се изважда заедно с пръстта от кофичката и се засажда, като в пръстта трябва да влезе цялата коренова система до зелената част на стеблото. Дупката се запълва с пръст и отгоре се натиска здраво върху почвата около основата на растението. Полива се обилно. Саксиите чери домати се поставят на южната тераса.

Набрани чери доматки

Растенията се поливат на всеки два дни. На всеки две седмици се наторяват с течен тор. Високорастящите сортове редовно се колтучат, за да се осигури по-ранно зреене и да се оформи растението като едностъблено или двустъблено. Върхът се отстранява над един или два листа над съцветие.

Когато доматите пораснат значително, до всеки корен се забива летва, за да може да върви еднопосочно нагоре. Доматите се привързват за тях с помощта на сезалчета или парцали. Израстъците в основата на листата се премахват редовно.

Както виждате, въпреки че отглеждането на чери домати в саксия не е трудно, си има своите тънкости. Основното е доматите да получават много слънце и вода. Още веднъж напомняме, че поливането трябва да се случва, когато почвата загуби влага. Внимавайте с преполиването на растенията, защото твърде много вода може да доведе до заболявания по доматите.

Оттук нататък остава само да чакате вашите чери домати да дадат плод. А за по-детайлни съвети можете да се обърнете и към специалистите от най-близката агроаптека.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *