Site Overlay

Защо бобовите растения причиняват метеоризъм?

Ако избягвате бобовите растения, пропускате много. Те съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества. Те са особено полезни за тези, които имат високи нива на холестерол и на които е забранено да консумират животински мазнини.

Характеристика на бобовите растения?

Бобовите растения са:

– боб;

– леща;

– грах

– нахут;

– соя;

– фъстъци.

Плодовете на всички тези растения узряват в шушулките. След прибиране на реколтата плодовете се събират, сушат се в някои случаи, изваждат се от шушулките и се сушат пак. Бобовите растения са много здравословни. Те са с високо съдържание на протеини, разтворими и неразтворими фибри, както и антиоксиданти, желязо, калий, магнезий, цинк, селен и фолиева киселина.

Голямото предимство на бобовите растения е, че те са с ниско съдържание на мазнини и напълно без холестерол. Всички те обаче се усвояват от човешкото тяло по различни начини.

Някои хора избягват бобовите растения от страх заради потенциални храносмилателни проблеми. В крайна сметка е известно, че понякога тези храни могат да причинят метеоризъм, особено ако се консумират твърде много наведнъж.

Бобовите култури се усвояват дълго, така че не бива да ядете много от тях наведнъж.

Можете да започнете да въвеждате бобови растения във вашата диета с 2-3 супени лъжици от продукта, добавени към зелена салата или гарнитура няколко пъти седмично. За да се избегнат храносмилателни проблеми, бобовите растения трябва да се накисват във вода за дълго време преди готвене.

Защо бобовите растения причиняват метеоризъм?

Метеоризъм

Нека поговорим малко и недостатъците на бобовите култури. Фасулът, грахът, бобът и други подобни храни съдържат много захар или олигозахариди, които човешкото тяло не може да обработи. Олигозахаридите са големи, обемисти молекули. Тънкото черво обикновено съдържа ензими, които спомагат за метаболизма на захарите, които влизат в него, преди храната да навлезе в дебелото черво.

С бобовите растения нещата стоят много по-различно. Тъй като бобовите култури не се преработват в стомаха и тънките черва, те навлизат в дебелото черво напълно неусвоени, с всички хранителни вещества, които съдържат. И тогава ги очакват гладни бактерии, които най-накрая могат да се почерпят със захар. Газът е страничен продукт от храносмилането на бактериите.

Въпреки някои трудности при храносмилането на бобовите култури от организма, те все пак трябва да се консумират, поне в малки количества, за да осигурят на тялото необходимите хранителни вещества.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *